Ost är – i princip – som kokain, enligt forskning

Kasein. Så stavas förklaringen till varför ost ger dig liknande belönande – euforiska – känslor som vissa tyngre droger.

Erik Sedin.
Erik Sedin  |  Publicerad 2019-04-08 14:25  |  Lästid: < 1 minut

Det är alltid lika härligt när amerikanska universitet och dess forskare bestämmer sig för att djupdyka i vetenskap vi inte visste att vi behövde. Denna gång står University of Michigan för kuriosan som du kan imponera med på lunchmötet – ost väcker samma lyckokänslor som kokain.

Forskningsstudien undersöker varför vissa typer av mat är mer beroendeframkallande än andra, och ju mer bearbetad och fettrik maten är – desto mer åtråvärd är den. Det finns alltså en legitim förklaring till varför decimeterlånga cheese pulls kittlar till det mer än acai bowls när du slöscrollar genom flödet.

Pizzaslice.
Mm, ost!

Anledning till varför du alltid river ner lite för långa parmesan-linor i din pasta beror på det beroendeframkallande ämnet kasein. Precis som kokain eller MDMA triggar kasein opioidreceptorerna i hjärnan och kan framkalla euforiska känslor hos brukaren. Kasein finns i alla mejeriprodukter – men i just ost är koncentrationen av kasein extra hög.

Det kan vara därför det alltid finns ett starkt begär för sunkpizza när du vill dämpa din kemiska ångest på söndagarna.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-08 15:12