Hoppa till innehåll

Packa som proffsen

joel

Att landa på ett regnigt resmål med överrocken hemma eller att tvingas ta på sig en ohjälpligt skrynklig kostym direkt ur resväskan är typiska exempel på misslyckad packning. Konsten att packa rätt är att lyckas förena två till synes oförenliga intressen – maximera medhavd volym och samtidigt minimera veck och skrynklor på kläderna. Här är … Continued

Att landa på ett regnigt resmål med överrocken hemma eller att tvingas ta på sig en ohjälpligt skrynklig kostym direkt ur resväskan är typiska exempel på misslyckad packning. Konsten att packa rätt är att lyckas förena två till synes oförenliga intressen – maximera medhavd volym och samtidigt minimera veck och skrynklor på kläderna.

Här är grundförutsättningen: Veck på tyg uppstår när det viks och utsätts för tryck. Trycket i väskan är inte mycket att göra åt om den packas full, men skarpa veck kan ändå undvikas genom att lägga långa plagg, som byxor och kavajer, över varandra i stället för att vika dem mot sig själva.

Lyxmärket Louis Vuitton har heltidsanställda experter som åker runt i butikerna och håller kurser i hur man fyller de monogramprydda väskorna på rätt sätt.

De rekommenderar att man – efter att ha kollat hur vädret är på destinationen – alltid lägger fram kläderna på soffan för att göra det slutliga urvalet.

strtbild_packaproffs

JOBBA MED TRE OLIKA LAGER I VÄSKAN

Underst: Packa hårda och oömma saker som skor, böcker, necessär, underkläder och t-shirts i botten. Använd separata tygpåsar till skorna (finns hos skohandlare), så repar de inte varandra. T-shirts kan med fördel rullas ihop. En bra variant för slipsen är att rulla ihop den löst och lägga rullen i en sko.

Mitten: Här lägger du helst plagg som inte är så känsliga för veck, som exempelvis tröjor och byxor.

Överst: Längst upp placeras alltid skjortor och kavajer. Det är där – i det översta lagret – som allra minst åverkan görs. Kläder här utsätts inte alls för samma tryck som längre ner i packningen.

BONUSTIPS

• Silkespapper mellan lagren och
i ärmarna håller plaggen fräschare.
• Tunga saker mittemot handtaget.
• Vik upp kragen på skjortor.
• Packa alltid upp kostymer och skjortor så snart som möjligt. Låt dem hänga ut sig på balkongen eller i badrummet när du duschar.

ANDERS BERGMARK

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.