Hoppa till innehåll

Danska Palmes gör snygga tenniskläder att bära både på och utanför banan

Palmes tenniskläder
Daniel Lindström

Svenskdebut för danska tennismärket Palmes.

Att tennis är den stiligaste sporten genom tiderna råder det knappast något tvivel om. Här föddes tidlösa plagg och accessoarer som Lacostes pikétröja och Adidas Stan Smith-sneakers. Även spelarna, inte minst Björn Borg på 1970-talet, har inspirerat modedesigners att närma sig tennissporten. Däremot finns det få renodlade tennisvarumärken som gör kläder för att bära både på och utanför banan.

Danska Palmes grundades för ett år sedan av Nikolaj Hansen, med ett förflutet på bland annat Norse Projects, och börjar denna månad att säljas på NK Sport i Stockholm. Namnet Palmes kommer från jeu de paume, den franska föregångaren till tennis som går tillbaka till 1200-talet där spelare använde sina händer, och inte racketar, för att slå bollen.

”En av många anledningar till att jag förälskade mig i tennissporten är den personliga stilen. Det är fascinerande att studera hur olika spelare rör sig på banan. Tekniken för alla spelares forehand är densamma överlag men hur de ser ut när de slår en är hundra procent individuellt”, säger Nikolaj.

Det påminner honom om skateboardåkning, en kultur han själv växte upp med i Köpenhamn.

”Jag tillbringade större delen av min ungdom på skateboard och insåg att en miljard åkare kan göra en ollie, men det finns alltid de som får det att se så mycket bättre ut än de flesta andra där ute.”

Palmes-kollektionen innehåller både plagg att använda på banan – shorts, pikétröjor och strumpor – och mer lifestyleaktiga kläder som huvtröjor, stickade västar, skjortor och blazers. Det finns även renodlade tennisprodukter som bollar och racketfodral.

”Tennis är fundamentet i varumärket men jag strävar efter att plocka in referenser från konst, arkitektur, musik och skateboard”.

Nikolaj Hansen nämner Stefan Edberg som en bland många stilförebilder inom sporten.

”Edberg hade otroliga västar på sig! Och Yannick Noah såklart, hans korta shorts, stora leende och sättet på vilket han uttryckte sig. Det finns så mycket stil i den här sporten.”

Spana in mer tenniskläder från Palmes via deras sajt palmes.co.

Du har väl inte missat att Café har en egen webbshop? Klicka här för fler snygga stiltips!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.