Pandemins 12 mest bisarra bilder som visar hur världen förändrades

Personer i skyddsdräkt på väg upp till kristusstatyn i Rio de Janeiro

I början av 2020 vändes världen upp och ner som följd av pandemin. Följ med när Café ser tillbaka på bilderna som fångat några av ögonblicken som skulle tett sig helt bisarra 2019.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-05-14 10:46  |  Lästid: 4 minuter

Fältsjukhus, helvisir på butiksarbetare och folktomma innerstäder en lördagskväll. Saker som 2019 hade betraktats som otänkbara i ens i en feberdröm fick knappt ögonbryn att höjas efter våren 2020. När vi nu börjar se ett ljus i pandemitunneln och restriktionerna i Sverige släppts kan vi se tillbaka på en extrem tid.

Extrema tider föder extrema situationer och nedan har vi samlat några av de finaste, läskigaste och bisarraste bilderna från pandemin.

Beijing, 20 januari 2020

Foto: Getty

Det är den 30 januari 2020 och på en flygplats i Beijing har två små barn försetts med avklippta plastflaskor över sina huvuden och masker för att skydda mot det nya mystiska viruset som sprider sig snabbt i landet. Vid det här laget har minst sju tusen fall av det nya viruset bekräftats i landet men ännu råder stor ovisshet kring hur det smittar.

Plastflaskeskyddet ser bisarrt ut men ger förmodligen ett någorlunda skydd mot droppsmitta och visir i olika varianter kom att bli en allt vanligare syn under månaderna som följde.

Pistoldop

Dop är svåra att genomföra under social distansering och i synnerhet själva ceremonin att blöta babyns huvud med heligt vatten. Bilden på den amerikanske prästen som riktar en vattenpistol mot barnets huvud blev snabbt viral och var så skev att den lyckades sticka ut under de mest onormala förhållanden.

Prästen på bilden klargjorde senare i ett inlägg på Facebook att det hela var iscensatt för att sprida glädje och att pistolen tyvärr inte var fylld med heligt vatten men det låtsas vi väl inte om?

Brödramöte trots stängda gränser

Foto: Getty

Sedan gränsen mellan Sverige och Norge stängdes har de två 73-åriga tvillingbröderna Pontus och Ola Berglund inte kunnat hälsa på hemma hos varandra. Istället möts de varje lördag på Gamla Svinesundsbron, på var sin sida av gränsen, med var sin kaffetermos.

Toapapperskrisen

Tomma hyllor i Melbourne. Foto: Getty

På första sidan i Hur du överlever en zoombieapokalyps: Åk till affären och fyll bilen med toapapper.

Förmodligen.

Tomheten med tomma läktare

Hammarby IF möter Östersunds FK på ett folktomt Tele2 Arena. Foto: Getty

Efter mycket om och men kunde de flesta proffsligor ändå dra igång sina säsonger förra året, om än utan publik. Och är det något vi tar med oss från coronasäsongerna är det hur viktig publiken är för upplevelsen.

Pappfigurerna som besökte vissa amerikanska arenor var ett väldigt amerikanskt men fint sätt att ändå engagera fansen.

Los Angeles Dodgers möter San Francisco Giants på Dodger Stadium inför pappfigurer. Foto: Getty

Pandemisäkrade strippklubbar

Dansaren Elle tar emot dricks på strippklubben The Lucky Devils drive-through i Portland. Foto: Getty

En stripteasedansös tar emot dricks med en skräpplockare från en munskyddsklädd person i en svart SUV på en strippklubbs-drive-trough, i ett partytält – i USA.

Den otippade nationalhjälten

Foto: Getty

På vad som kändes som över en natt gick Anders Tegnell från Vem fan är det? till nationalikon och förärades med att få sin nuna förevigad på allt från t-tröjor till tatueringar.

The Disinfection of the Christ

Området kring kristusstatyn i Rio De Janeiro desinficeras. Foto: Getty

Mannen från Lasarett, den sista osläppta filmen med Max Von Sydow? William Dafoe återvänder i Jesu sista förpestelse?

Spekulationerna har varit många men en trupp hazmats som desinficerar Jesus i Rio skulle inte ens en filmskapare som Mel Gibson kunna uppdikta och situationen i Brasilien har varit värre än på många andra platser.

Tomma konsertlokaler

Barcelona, Spanien. En kvartett spelar framför 2 292 krukväxter som sedan levererades till sjukhuspersonal. Foto: Getty

Allt från den lilla indiescenen i en källare i Göteborg till stora konserthallar i Barcelona har stått utan publik i över ett år nu och saknaden efter livemusik är stor. Musiker och operasångare har fått ta till nya knep för att få framföra sin musik. Nedan syns den franske tenoren Stephane Senechal sjunga O Sole Mio för sina grannar under en av de första kvällarna av Frankrikes strikta lockdown i maj förra året.

Foto: Getty

Nature is healing

Foto: Getty

När människorna försvann fick naturen plats och ”Nature is healing”-fenomenet spred sig över världen. I den Walesiska staden Llandudno tog bergsgetterna chansen att ta en tur på stan när människorna satt i karantän.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-18 17:55