Parham väljer sina popkulturella favoriter

Artisten Parham.

En av Sveriges mest hyllade hiphopartister är tillbaka med vackra kärleksballaden ”Som en sång”.

Joakim Almén | Foto: Adrian Wretljung/Sony Music Sweden  |  Publicerad 2023-02-24 11:30  |  Lästid: 2 minuter

Efter att nyligen ha släppt låten Poppade en till, Parhams första singel på mer än fyra år, är han tillbaka med nästa singel från kommande albumet Lev länge.

Som en sång heter den nya låten och är en vacker kärleksballad som Parham själv håller som en av hans favoritlåtar från den kommande skivan. Albumet är Parhams fjärde fullängdare och grundar sig på observationer som han gjort under sin långa frånvaro från rampljuset.

”Jag försöker bjuda på lite historier i vanlig ordning men framför allt ha kul rent musikaliskt och prova göra nya saker genremässigt”, säger han.

På den nya skivan ryms alltifrån rockballader och dansmusik till trance blandat med baile-funk. Och pp pappret låter det som en spännande och diversifierad genreblandning. Att Parham är mångfacetterad märks också när han väljer sina popkulturella favoriter för Café – här varvar Dire Straits-solon med fyra minuter långa Jay-Z-verser och turkisk folkmusik.

Bästa låten:

”Nu på senaste har jag repeatat 23:s Feeling Myself mycket. Även kommit in på Indila som är samplad i låten. Det är något med den som får igång mig.”

Bästa albumet: 

”Hmm, jag är dålig på att lyssna på album men en som jag lyssnat på en del på det senaste som är väldigt behaglig är Dokunmak som är turkisk modern instrumental folkmusik typ.”

Bästa balladen:

”Den jag gillat mest den senaste tiden är Work med Charlotte Day Wilson.”

Bästa beatet:

”Svår, känns som att det finns många bra kandidater här. Men ska försöka ta något icke hiphopigt så det får bli: Sub Urbans Cradles.”

Bästa covern:

”Det kanske inte är en cover riktigt, för det är en helt annan text än på Eagles Hotel California, men Frank Oceans American Wedding är definitivt en fet hommage.”

Bästa introt:

”Svår, jag har typ ingen koll? Jag gillar inte intron, eller så har jag inte tålamod att lyssna på dom.”

Bästa gitarrsolot:

”Jag tänker bara på Dire Straits Brothers in Arms, tror min morbror spelade den för mig när jag var liten och den har en plats i mitt hjärta. Tvärfet låt och tvärfett gitarrsolo.”

Bästa textraden:

”Jag kan väl plocka något från Jay-Z's fyra minuter lång vers på GOD DID. Vad sägs om:

Odds wasn't great we'd even be alive / got to be crazy to ya'll, we surprised / shit is too much how we grew up / Shit don't even feel real to us.”

Bästa förtexterna till en film:

”Vi kör på Stammisar av Måns Nyman för att jag är med i filmen. Den är tvärmysig och den har fin originalmusik.”

Bästa TV-serien:

Severance tror jag är min favorit lately. Mest mind-boggling. Bra idé.”

Bästa TV-serie vinjetten:

Succession. Den har ändå en vacker jingel.” 

Bästa karaktären:

”Larry David, jag börjar relatera mer och mer med honom.”

Bästa romanen:

”Jag är dålig på att läsa romaner, brukar mest läsa fakta. Men sista jag läste var Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon som jag fick i present av en vän.”

Bästa Youtube-klippet:

”Deki Alem – Chicken at the Mall. Måste ge en shoutout till grabbarna. Det är en video som man aldrig vill ska ta slut.” 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-24 11:35