Parkeringspodden och 10 andra väldigt smala poddar

Café botaniserar i poddutbudets mest obskyra skrymslen och vrår.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-11-27 14:10  |  Lästid: 3 minuter

De senaste veckorna har präglats av en smygande buzz kring Parkeringspodden. Många har häpet höjt på ögonbrynen över att poddmediet förefaller ha nått nya, oanade nivåer vad gäller ämnesval som tilltalar en liten initierad krets. Samtidigt bekräftar den (förvisso ytterst begränsade) hypen kring Parkeringspodden den gamla devisen att man ibland kan behöva viska för att tränga igenom bruset.

Som en hommage till poddarna som vid en första anblick inte har en given plats i offentligheten, men som lik förbannat enträget gnuggar på, sammanställer Café 11 av Sveriges absolut smalaste podcasts.

1. Q-Parks parkeringspodd

Nischpoddarnas Rolls Royce. Att lyfta upp en så till synes vardaglig och bagatellartad företeelse som parkering och göra innehåll av detsamma är inget annat än en bragd – givetvis av ringa snitt men ändock.

Lyssna på Q-Parks parkeringspodd här

2. Sårpodden

Venösa bensår insufficiens, Förbandsval, Upphandling av sjukvårdsmateriel, Trycksår och lägesändringar samt Mer om venösa bensår insufficiens är bara några av de kittlande episodnamnen i den frodiga sår-extravaganza som är Sårpodden.

Lyssna på Sårpodden här

3. Västeråspodden

Podcasten om Västerås må vara en angelägenhet för de drygt 120 000 invånare som bor i Sveriges sjätte största tätort. För oss andra framstår den emellertid som ett randfenomen – om än ett lovvärt sådant.

Lyssna på Västeråspodden här

4. Agilpodden

Du har aldrig riktigt vågat erkänna exakt hur abstrakt uttrycket ”att jobba agilt” framstår i dina ögon, än mindre visste du att det finns en podcast som uteslutande handlar om just detta.

Lyssna på Agilpodden här

5. Dopningspodden

En djupdykning i nandrolonets, efedrinets och blodtransfusionernas förlovade land. Podden som torde vara den legendariske dopningsjägaren Arne Ljungqvists våta dröm.

Lyssna på Dopningspodden här

6. Järnvägspodden

Podd-lokomotivet som får upp ångan och växlar in på ett mötesspår – varning för buller! Ja, den här podden handlar om järnvägar.

Lyssna på Järnväggspodden här

7. Kulturgeografipodden

Har du känt ett trängande behov att på något vis införliva mer kulturgeografi i ditt liv på sistone? Då är den här podden för dig!

Lyssna på Kulturgeografipodden här

8. Skogspodden

Skogsbruk, och i vilken grad detsamma har hög biologisk variation och dito sociala värden, må vara ett viktigt ämne. Men smalt, ja, det får det nog ändå sägas vara.

Lyssna på Skogspodden här

8. K-podd – Riksantikvarieämbetets podcast

Kommentarer överflödiga.

Lyssna på K-podd – Riksantikvarieämbetets podd här

9. Stickpodden

Stenhård konkurrens i den för Caféredaktionen oväntat stora poddgenren som behandlar handarbete, knyppling, virkning och stickning. En ytterligt godtycklig urvalsprocess ger ändå vid handen att Rätt avigt, Nördic Knitting och Stickkontakt samtliga snuvas på listplatsen av podden med den rättframma titeln Stickpodden.

Lyssna på Stickpodden här

10. Brädspelspodden

Även om nördkulturen fått en upprättelse de senaste åren och i många avseenden blivit mainstream så är brädspel alltjämt att betrakta som ett gaaaanska nischat poddämne.

Lyssna på Brädspelspodden här

11. Cognatus släktforskningspodd

Släkt och hävd, likpredikningar, mantalsforskning och begravningsvapen – och med största sannolikhet en hel del annat matnyttigt – avhandlas i den här podden som är ett givet val för släktforskaren.

Lyssna på Cognatus släktforskningspodd här

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-12-13 09:39