Guide: Bästa böckerna, poddarna och tv-serierna om Premier League

Böcker, tv-serier och podcasts om engelska fotbollsligan Premier League

Café plockar russinen ur den engelska fotbollskakan och tipsar om böckerna, serierna och poddarna som tar dig igenom en kall och regnig kväll i Stoke.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-11-03 14:28  |  Lästid: 7 minuter

BÖCKER


Stillness and Speed

Dennis Bergkamp & David Winner

Både innan och efter att Dennis Bergkamp dominerade i Arsenal har det funnits spelare som sprang snabbare, gjorde fler mål och assist. Men få spelare har lyckats förkroppsliga geniet – spelaren som behärskar fotboll på ett så fullständigt sätt att det angränsar konst. ”The non-flying Dutchman” kallades holländaren som vägrade göra fula mål och flyga till bortamatcher. Vissa Arsenal-fans kallar honom fotbollens Miles Davis. Hans självbiografi skiljer sig också från den vanliga kronologiska genomgången och fokuserar i stället, tack vare erkände fotbollsjournalisten David Winners konversationer med Bergkamp, på att låta Dennis Bergkamp berätta om sin fotbollsfilosofi. I boken besvarar han också skeptikerna om huruvida hans mål mot Newcastle 2002, av många ansett som det vackraste målet i Premier Leagues historia, där han med ett omöjligt tillslag vänder ut och in på sig själv och försvararen innehöll ett mått av tur: ”Which part do they think I didn’t mean?

The Club – How the English Premier League Became the Wildest, Richest, Most Disruptive Force in Sports

Joshua Robinson & Jonathan Clegg

Serie A dominerade 90-talet, på 2010-talet handlade det mesta om kampen mellan Barcelona och Real Madrid men få kan bestrida att Premier League är den moderna fotbollens kronjuvel. På gott och ont. Samtidigt som de engelska toppklubbarna dominerar den europeiska fotbollen är de anrika klubbarna i händerna på oligarker, shejker och affärsmän utan skrupler, allt som oftast med blod på händerna. När Alexander Isak nyligen skrev på för Newcastle innebar det en astronomisk check för Sveriges kanske bästa fotbollsspelare just nu, möjliggjord av Saudiarabiens statliga investeringsfond som i dag äger den klassiska arbetarklubben Newcastle. Joshua Robinson och Jonathan Clegg, till vardags journalister på Wall Street Journal, har skrivit en berättelse om hur den engelska förstaligan förvandlades till det fullpumpade monster till underhållningsindustri som Premier League är i dag. Boken tar sin början vid Premier Leagues bildande i början av 90-talet och tv-avtalet med Rupert Murdochs Sky, som kom att förändra allt. 

Full Time – The Secret Life of Tony Cascarin

Tony Cascarino & Paul Kimmage

Det finns naturligtvis större spelare att läsa om, men få spelarbiografier har blivit så omtalade och hyllade som Tony Cascarinos, i dag mest känd som panelgäst i fotbollsprogram. The Guardian skriver att i jämförelse med andra fotbollsspelares självbiografier är detta Tolstoj. Den före detta frisören och bygg­arbetaren hade en solid karriär som anfallare i Millwall, Chelsea och Marseille och som målspottare för Irlands landslag men lyckades aldrig  fly sina inre demoner. I stället för den sedvanliga berättelsen om framgångar och pokaler handlar boken till stor del om tvivel och att oroa sig för att misslyckas. I en självutlämnande berättelse berättar Cascarino om otrohetsaffärer, en stökig barndom, självtvivel och om hur han i Marseille regelbundet fick sprutor med grumligt innehåll. Han berättar också om den stora hemlighet som han bar med sig under hela sin karriär.

Nobody Ever Says Thank You

Jonathan Wilson

Få är så mytologiserade som Brian Clough, den ultrakarismatiske tränarlegenden som tog upp Derby från gärdsgårdsserier till ligavinster och semifinal i Europacupen, jagades ut ur Leeds och sedan tog hem två vinster i Europacupen med Nottingham Forest. Trots det blev han aldrig förbundskapten för England, vilket han själv hade förståelse för. ”De trodde nog att om de gav mig jobbet så skulle jag vilja ta över och run the show själv. Det var slugt, för det är exakt vad jag hade gjort.” Clough gjorde sig känd inte bara som en citatmaskin, utan även som en gentleman: Hans lag skulle spela bra fotboll och bete sig hövligt mot domare och motståndare. Han bad ibland sitt lags supportrar att vårda språket. Utanför planen strejkade han under den stora gruvstrejken på 80-talet, donerade pengar och var ordförande för Anti-Nazi League. Ett tjugotal böcker har skrivits om honom de senaste tio åren och han står staty i minst tre olika brittiska städer. Även för svenskar är Cloughs historia välkänd: Filmen om hans 44 dagar som Leeds-tränare, The ­damned United, har de flesta fotbollsintresserade vid det här laget sett och älskat. Boken av David Peace är en klassiker i genren. Varför då läsa Nobody ever says thank you? Den extremt hyllade fotbollsskribenten Jonathan Wilson tecknar porträttet av mannen bakom citaten och anekdoterna och når in till människan Brian Clough. 


PODCASTS


That Peter Crouch Podcast

Som spelare var Peter Crouch på något sätt en ständig punchline. Trots en karriär i klubbar som Liverpool, Aston Villa och Tottenham, 22 mål på 42 landskamper och rekordet för flest nickmål i Premier League så var det som om Crouch aldrig blev tagen helt och hållet på allvar. Möjligen har hans robotdans till målgest något med saken att göra. Efter sin avslutade fotbollskarriär har han dock blivit enormt populär genom böcker, tweets och sin egen podcast där han uppvisar något så ovanligt inom fotbollsvärlden som humor och självdistans. Om du skrollar dig tillbaka bland avsnitten hittar du bland annat ett om hans tid som anfallare i Hässleholm om sommaren då han ska druckit mer öl än någon i södra Sverige och fallit för Petters brottarhit Så klart

Foto: Getty Images

The Football Ramble

Om banter vore en valuta så skulle Storbritannien fortfarande vara en stormakt. Britter är alltjämt i absolut världsklass vad gäller det svåröversatta fenomenet som kan liknas vid pubsnack, kryddat med goda doser av mer eller mindre subtil mobbning och marinerat i polyester­smakande lager. The football ramble har nu hållit i gång i över ett decennium och var en av de f­örsta fotbolls­poddarna på marknaden. Precis som många andra poddar i samma genre är premissen något i stil med att det låter som när du och dina kompisar sitter och snackar om matchen på en vagt irländskt inredd sportpub. Det vill säga om dina kompisar var roligare och kunde mer om fotboll. 

Guardian Football Weekly

The Guardians veckovisa fotbollssändning har sänts i någon form ungefär sedan Johan Elmander spelade i Bolton och är en tungviktare i genren. I dag sänder man tre gånger i veckan och avhandlar europeisk fotboll i allmänhet och Premier League i synnerhet. Under åren som gått har podden haft olika namn som har lett programmet, numera rattas allt av radioprofilen Max Rushden. Medverkar gör bland andra omtyckta fotbollspennor som Jonathan Wilson. Här får du en blandning av analys, matchsnack och en rejäl skopa av det som kan sorteras in som pubsnack – men också diskussioner som kan röra sig mot fotbollens mörkare sidor med spelmissbruk, omfattande korruption och rasism.  

Football Clichés

Serve. Slutprodukt. Verkningsgrad. Listan på ord som i bästa fall kan anses vara klichéer, och ofta är rent av obegripliga, är lång inom fotbollsvärlden. Fotbollen har utvecklat sin egen sociolekt, kanske för att det är en sluten värld där mer eller mindre samma saker händer om och om igen – varför nya uttryck ständigt måste uppfinnas. Football clichés är en podcast där fotbollens språkliga snedsparkar tas på allvar. Förutom språket analyseras också saker som den korta hörnans bespottade rykte, romantiseringen av den gula matchbollen och hur sent i en match en kommentator kan mena att det ”känns” som en 0–0-match på ett trovärdigt sätt. 


TV-SERIER


Sunderland ’til I Die

Dokumentärserier om olika lag pumpas ut på streamingtjänsterna, av förståeliga skäl. Sällan är något uppdiktat så dramatiskt som ett mål i sista tilläggsminuten. Den Netflix-producerade dokumentär­serien om Sunderland tar fasta på det när den rödvitrandiga klubben efter tio år i Premier League åker ur. Allt är upplagt för en klassisk revanschhistoria för den stolta arbetarklubben från nordöstra England. Sedan går inget som tänkt. Innan säsongen ens har börjat förlorar man en träningsmatch mot Celtic med 5–0 varpå en av lagets stjärnor filmas av supportrar när han sågar sina lagkamrater på puben, den dyra storstjärnan som underpresterar vägrar gå med på att säljas samtidigt som man förlorar match efter match. Den populära Chris Coleman, före detta förbundskapten för Wales, plockas in men lyckas inte vända skutan. Scenen när han ställs till svars av en supporter är sorglig och tafflig på ett alldeles, alldeles underbart sätt. En fin skildring av vad som händer när det mesta går snett men som också framhäver bandet mellan en fotbollsklubb och ett lokalsamhälle.

Foto: Getty Images

Orient – Club for a Fiver

Glöm Amazon Primes lyxiga skildringar av Premier Leagues rikaste klubbar. Den här The Office-liknande skildringen av en underdog-klubb från östra London är så smärtsamt naken att till och med den berömda flugan på väggen vänder sig efter en skämskudde. Den någorlunda klassiska klubben Leyton Orient (grundad 1881) var under 90-talet i djup kris efter att klubbens ägare hade förlorat sin förmögenhet under inbördeskriget i Rwanda. Klubben förlorar tio tusen pund i veckan. Samtidigt som man störtdyker ner i tabellen. Klubben har värvningsförbud samtidigt som spelarfacket betalar hälften av lagets löner. Den före detta spelaren John Sitton får uppdraget att ta över som tränare, och ungefär fem andra arbetsroller, på en juniortränarlön samtidigt som han försöker behålla sin psykiska hälsa. Allt kulminerar i en halvtidspaus då den hårt prövade tränaren pekar ut två spelare i laget som han efter matchen ska slå ner. Han sparkar även försvararen Terry Howard, publikfavorit och Sittons vän. ”Jag må ha förlorat en vän, men jag kommer att ha kommit över det i morgon”, reflekterade Sitton senare under dagen. Slut­resultatet blev det förväntade: Sitton sparkades, Leyton Orient hamnade sist i tabellen och köptes för fem pund av en ny ägare. 

All or Nothing – Arsenal

Med tanke på Arsenals form under början av säsongen kan det finnas anledning att titta igenom den senaste säsongen av Prime Videos återkommande serie All or Nothing där man får tillgång till storklubbarnas insida en hel säsong. Visst, Mikael Artetas karisma är inte vad Mourinhos är. Absolut, säsongen slutade i moll efter en svag avslutning och det går självklart att hävda att hela premissen mest av allt liknar pr för den egna klubben. Men ändå är det kittlande att få följa med vad som händer när Aubameyang skickas i väg på deadline day, när Lacazette börjar bråka på träningen och framför allt hur den ambitiöse Mikael Arteta slår knut på sig själv för att leverera inspirerande tal inför varje match. Håll utkik efter mitten av säsongen då han med en förlängningssladd och en glödlampa som rekvisita ska tända den slumrande säsongen.

Keane & Vieira – Best of Enemies

Björn Borg mot John McEnroe. Muhammed Ali mot Joe Frazier. Cristiano Ronaldo mot Lionel Messi. Ändå är det nog ingen rivalitet som har kommit i närheten av mötena i mittcirkeln mellan Roy Keane och Patrick Vieira. Manchester United mot Arsenal var i skarven mellan 90- och 00-tal ett hatmöte. Varje match urartade, ibland redan innan matchen hade startat. I händelsernas mitt var ständigt den irländske pitbullen Keane som jagade efter varje boll samtidigt som Vieiras spindelliknande ben klackade och kapade om vartannat. Den här dokumentären återförenar Vieira och Keane och låter duon prata igenom sin rivalitet och påminna varandra om felpassningar och missade tacklingar. Duon, som sammanlagt fick 21 röda kort tillsammans under karriären, är i alla fall överens om att fotbollen är för snäll nu för tiden. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-03 15:45