Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Bagaren och Kocken

Jonas Cramby: ”Så lagar du saftiga St Louis-style ribs på en Big Green Egg”

Redaktionen

Vår eminenta matskribent Jonas Cramby har haft en Big Green Egg-grill i tio år. Här berättar han om varför den har varit en självklarhet i hans utekök så länge. Han delar även med sig av ett grymt recept att slänga på grillen.

När jag köpte min Big Green Egg för över tio år sedan förstod väldigt få människor vad det var. Den blev kallad jätteavokado, fatboymissil och Sputnik III – något som i och för sig inte var helt inkorrekt då keramiken i en Big Green Egg faktiskt är utvecklad av NASA vilket kan vara orsaken till att jag fortfarande använder den nästan dagligen under sommaren, och någon gång i veckan under vintern.

Till skillnad från en plåtgrill, som rostar sönder på en säsong, känns min Big Green Egg helt enkelt oförstörbar – och även om du slarvat med skötseln är den lätt att uppgradera och pimpa med en massa tillbehör.

Det finns fler fördelar med att grilla med keramikgrill, eller kamado som det också kallas. Min Big Green Egg är väldigt tät vilket får ångan att stanna inne i grillen och saften i köttet. Det är också enkelt att styra värmen och eftersom keramiken är värmeisolerande räcker det i regel med att få upp den i rätt temperatur en gång för att den sedan ska hålla sig så resten av dagen. Detta gör att du sparar kol, yttersidan av grillen inte blir lika varm och att det är en perfekt grill att göra både indirekt och direkt grillning med.

Om direkt grillning innebär att man snabbt tillagar en köttbit på hög värme med kolen glödande direkt under fungerar indirekt grillning precis tvärtom: Här är det långsam tillagning på låga temperaturer som gäller. Indirekt grillning, även kallat BBQ, är helt enkelt som att upptäcka att ens grill också har en ugnsfunktion. Att grilla med indirekt värme kanske låter komplicerat, men på en Big Green Egg är det oerhört enkelt. Du häller kolen längst ner i grillen, placerar sedan en keramikavskiljare över och sist ett grillgaller med köttet på. Värmen styr du genom att vrida på ventilerna så att syretillförseln minskar eller ökar. Inga konstigheter.

En Big Green Egg är visserligen en liten investering men efter tio år tillsammans kan jag konstatera att den lätt kommer hålla för tio till. Det är ett komplett utekök i en enda praktisk förpackning, mångsidig, prisvärd och framför allt oerhört kul grej att laga mat på.

Och just nu, har Bagaren och Kocken kanonpris på en Big Green Egg Large i ett Frame paket. Spana in den här.

Recept: St Louis-style ribs

Det första du måste lära dig att laga på din nya Big Green Egg är givetvis saftiga spareribs med vacker röd rökrand, en mörk, knaprig bark och djup, djup röksmak. Som allt annat riktigt gott krävs det dock viss teknik. Revbensspjäll är ju egentligen en genial uppfinning (perfekt mört kött på pinne!) men med ett stort designfel: den där klumpen fett, brosk och senor i ena änden. Som tur är så är det lätt att trimma bort skräpet själv, St Louis-style. Så här gör du.

6 personer
4 hela sidor revbensspjäll av fläsk (ca. 3 kg)
rökspån av hickory eller äpple
aluminiumfolie
2 dl äppeljuice
valfri BBQ-sås

Rub:
1 dl paprikapulver
½ dl salt
2 msk senapspulver
½ dl mald spiskummin
2 msk finmald svartpeppar
½ dl vitlökspulver
2 msk cayennepeppar
½ dl strösocker

  • Förbered revbenen genom att trimma dem St Louis-style – det vill säga genom att skära bort den övre broskdelen som sitter fast vid benen, så att du får en trevlig fyrkantig form och helt raka ben.
  • På baksidan av revbenen sitter också en tunn silverhinna som blir seg och pappersaktig vid grillning. Denna får man absolut inte glömma att ta bort. Det är bara att försiktigt sticka in ett finger mellan kött och hinna och sedan dra bort. Du kan ta hjälp av en bit hushållspapper om det glider.
  • Blanda ihop ingredienserna till rubben.
  • Strö rubben över revbenen och låt marinera i kylen 1–4 timmar. Det som blir över kan du spara till nästa grillning.
  • Gör i ordning din Big green egg för indirekt grillning. När värmen ligger stadigt någonstans mellan 110 och 120 grader slänger du på ett par nävar rökspån och låter sedan de rubbade revbenen rökgrilla 2 timmar med bensidan neråt.
  • Vänd på ribsen och grilla 1 timme till.
  • Lägg ribsen på aluminiumfolie. Häll över äppeljuice och slå in till ett paket. Lägg tillbaka på grillen ytterligare 1 timme.
  • Ta ut ribsen ur paketet, pensla med BBQ-sås och lägg tillbaka direkt på gallret 15 minuter så att såsen hinner karamelliseras. Vänd efter halva tiden. Dela dem mellan benen, servera med dina favorit BBQ-sides och låt gnagandet börja.

Vill du veta mer om Big Green Egg? Klicka här för att läsa mer hos Bagaren och Kocken!

Jonas Cramby är matskribent för Cafe och jobbar som krönikör och krogskribent. 2009 blev han utsedd till årets krönikör av Sveriges tidskrifter. Han har även gett ut fem mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.