Så blir du en (rimlig) prepper – Naturkompaniet guidar dig rätt

Naturkompaniet har prylar och tips för hur du hanterar en krissituation foliehattsfritt.

Fenomenet “prepping” förknippades länge med foliehattar och konspirationsteoretiker. En utskrattad subkultur som var svår att ta på allvar. Den senaste tidens händelser har – minst sagt – fått den pendeln att svänga. För även om toalettpappersbunkrare har fortsatt låg status i vår virusdrabbade värld så finns det uppenbarligen i dagens samhälle en poäng med prepping – att, som namnet antyder, vara förberedd.

Prepping brukar ibland beskrivas som att hoppas på det bästa, men förbereda sig för det värsta. Med en mängd olika tekniker och hjälpmedel kan man vara beredd på en krissituation, eller bara när olyckan är framme. I dagens samhälle där den accelererande tekniska utvecklingen allt mer gör att vi förlitar oss på apparater, prylar och hjälpmedel så blir vi också mer och mer sårbara. Hur skulle du klara dig om strömmen gick, vattnet tog slut eller om ditt kontokort slutade fungera?

Om du vill ha koll på grunderna inom prepping är det fem element man brukar lyfta fram:

– Information: Ha en batteridriven radio tillgänglig. Spekulerande utan konkret information kan leda till stark oro.

– Belysning: Allt från värmeljus till pannlampor är ett måste om strömmen går. Pannlampor med LED-teknik har lång brinntid, samtidigt som du har händerna fria medan du riktar ljuset.

– Mat: Camping- och friluftskök med tillhörande bränsle är viktigt att ha i hemmet om ett strömavbrott blir långvarigt.

– Matförråd: Konserver, nudlar, frystorkat och mat med lång hållbarhet är livsmedel som du alltid kan ha hemma. En god idé är också att få in rutinen att handla och ändå använda varorna med jämna mellanrum så att de omsätts och inte är äldre än ett halvt år.

– Vatten: Ett elavbrott påverkar även vattenförsörjningen. Vattenverket och pumpar längs vattennätet behöver el för att fungerar. Högt belägna områden kan bli utan vatten redan efter några timmar. Dunkar med vatten och vattenreningstabletter är en bra investering.

Friluftsmänniskor har ofta ett försprång vid krissituationer eftersom man genom sin aktiva livsstil har lärt sig att klara sig under tuffare förhållanden, men Naturkompaniet menar att man inte behöver vara en friluftsmänniska för att vara väl förberedd vid en krissituation.

I Naturkompaniets sortiment finns bland annat solpaneler som laddar dina tekniska enheter med hjälp av naturens krafter, smidiga och tåliga stormkök som drivs på gas, överlevnadsböcker, frystorkad mat och mycket annat. På Naturkompaniets hemsida finns smarta tips, och produkterna som håller dig förberedd.

Helt enkelt saker som gör att du inte behöver vara en överlevnadsexpert för att klara dig om en krissituation skulle uppstå.

Dela på Facebook
Tweeta