Annons

Det sägs att Peak Performance grundades i en skidlift i Åre av Stefan Engström och Peter Blom på vintern 1986. Första kollektionen, som producerades redan samma år, bestod enbart av skidkläder och några enkla basplagg.

Annons

20 år senare är Peak Performance Skandinaviens största sportmodevarumärke och omsätter 700 miljoner kronor (brutna räkenskapsåret 2004/2005). Café ställde några snabba frågor till Stefan Engström.

Gilla Cafe.se på Facebook

Stämmer det att ni dammar av den gamla indianlogotypen i vår?
– Ja, den sitter som print på några collegetröjor i golfkollektionen. Vi tyckte det var dags för lite nostalgi.

Vad har Peakindianen för historia?
– I slutet av 1980-talet låg etnomode och inkamönster i tiden. Vi ville ha en personlig symbol som levde i harmoni med naturen, haha.

Vilket plagg är du stoltast över?
– När vi presenterade Gore Tex-jackor med stretch för fem-sex år sedan. Peak hade målsättningen redan från starten att göra bra skidjackor men i början var de ganska otympliga och stod inte emot fukt. I dag kan vi kombinera komfort med högsta funktion.

Den tekniska utvecklingen för funktionella skidkläder går mycket fort, vad är nästa steg?
– Att skräddarsy plaggen efter din kropp och önskemål om materialval. Som att gå till skräddaren och få en måttsydd kostym. I dag är detta tekniskt möjligt, men till enormt höga priser.

Vilket är det vanligaste misstag skidåkare gör i sitt klädval?
– Köper en dyr skidjacka utan att bry sig om vad de har under. Om du inte har rätt material närmast kroppen och som mellanlager försvinner en stor del av jackans funktion.

peak1
Peak Performance är idag…

peak2
…Skandinaviens största sportmodevarumärke.

Hur har skidmodet förändrats sedan 1986?
– Den stora skillnaden är hur ungdomar åker skidor i dag. Traditionell alpin åkning har fått stå tillbaka till förmån för mer lekfull friåkning offpist och i snowboardparker. Så det unga modet har blivit mer surf- och skateboardinfluerat.

Slutligen: Alpina VM avgörs i Åre i februari, ge besökarna ett bra tips.
– Baren i lobbyn på Hotell Granen. Här finns även ett bibliotek med mode- och arkitekturböcker. Motsatsen till afterski med coverband och öl.

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar