Annons

hakanhallin

Håkan Hallin – tidigare publicerad i Café 5/2010. Intervju av Kristofer Ahlström.

* * * * *

Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga in dig i min mobiltelefon: Baren-Håkan, Färjan-Håkan… Thai-Håkan?
– Fast jag har hållit mig till baryrket i alla såpor jag varit med i, så Baren-Håkan kommer det nog bli. Så är det med tv och media: man sätts i fack. Som Matte som bygger, han är ju Bygg-Matte.

Hur länge jobbat som bartender nu?
– Jag firar 20-årsjublieum i år, så sedan 1990. Men man är inte lika fokuserad på att bara jobba snabbt nu, man lär sig att jobba med människor mer och mer genom åren. Man träffar ju alla från psykologer till Berra Kofot.

Vem?
– Berra Kofot, det är… slang. För en vanlig knegare.

Vilket yrke hade du haft idag om du hängt med bättre i skolan?
– Jag började jobba inom restaurangbranschen när jag var 17 och har alltid varit inne på att jobba med service. Jag körde lite som trubadur ett tag, och ståuppkomiker på restaurang Engelen i Stockholm. Jag har det fortfarande i bakhuvudet att det är något jag skulle kunna göra igen.

Jaså? Säg något roligt!
– Jag är bara rolig när folk minst anar det, det slår igenom bättre när de inte är förberedda. Men jag kan imitera en get. Det körde jag mycket när jag gjorde standup, det var min grej; att jag lät som en get. Det var en parodi på Lambi toalettpapper. Och så kom det in en get.

Vilket är ditt bästa bartenderskämt?
– Hur menar du?

Ett skämt om bartenders. Eller som utspelar sig på en bar. Du vet, ”Två killar går in i en bar…”
– Jag har aldrig hört ett sånt skämt. Som utspelar sig på en bar, säger du? Kan du ta ett exempel?

Två killar går in i en bar. En har hemorrojder, den andre har inte det. De dricker lika mycket – vem blir fullast?
– Är det en kuggfråga?

Killen som inte har hemorrojder, för han var bra i arslet redan när han kom in.
– Haha! Nej, jag har inte hört något sånt skämt förut.

Dj:s brukar hata när det kommer fram fulla människor och önskar kassa låtar. Finns det någon drink som du vägrar att servera?
– Allt som går fort är bra. Gin och tonic, vodka redbull – det är toppen. Den värsta drinken jag vet heter Rosa Pantern, det är mjölk och likör och grejer. Det är kladdigt och många moment. Man vill ju inte höra någon beställa någon hey baberiba-drink bara för att de sett bilder på tomtebloss i en drinkbok. Jag brukar inte vägra, men ibland kan jag säga att något är slut. Till exempel om det är ett öl som skummar mycket och tar tid att tappa upp så brukar jag säga att det är slut men att vi har annat på flaska så att det går snabbare.

Vem är den fullaste kändis du serverat?
– Per Morberg såg rätt full ut när han ville ha champagne på Cinderella. Men det vet jag inte, jag känner ju inte honom.

Vem är den fullaste person du serverat över huvud taget?
– När jag jobbade på ett ställe på söder var det en hårdrockare som ville ha en turkisk peppar-shot serverad till brädden på ett whiskyglas. Han såg tuff ut, så jag tänkte att det pallar han väl. Men istället spydde han. Han höll händerna för munnen så det sprutade spya, som när man sätter tummen över mynningen på en vattenslang. Han spydde längs med hela bardisken på vägen till toaletten, så det rann svart ner på flaskorna.

När jag åkte med Cinderella en gång så valde jag bartendern bredvid dig. Han hann servera sex personer på samma tid det tog för dig att servera en.
– Alla visste ju om att Färjan spelades in ombord så de valde min kö för att få en autograf eller ta en bild. Men å andra sidan så hade ju jag fullt upp i min bar på vardagarna när alla andra bartenders fick stå med händerna i byxfickorna.

Jag vill ha dig som gästbartender på en hemmafest nu i vår. Vad kostar du?
– Jag får faktiskt inga sådana förfrågningar från privatpersoner. Någon kanske kontaktat mig för en 30-årsfest men jag gör inte gästbartenderjobb längre, jag har inte haft tid till det.

Men om jag vill ha dig som strippa till min systers möhippa, vad kostar du då?
– Haha, nej inte som strippa! Jag har blivit bjuden på ett par fester av folk jag inte känner men jag har alltid tackat nej. Och aldrig som strippa.

Var ska jag stå för att få snabbast betjäning i baren?
– Jag ställer mig alltid längst ut på långsidan, då har du hela tiden uppsikt över bartendern och lätt att få ögonkontakt. Se upp för att det kan vara en genomfartsled för servitrisen, dock!

Vilket är det sjukaste sexuella förslaget du har fått?
– När det var sista beställningen i en bar var det en tjej som ville ha en irish coffee. Först erbjöd hon 200 spänn. Sen 500 spänn. Sen sa hon, ”Jag har inte haft sex på jättelänge”. Då tolkade jag det som att hon var ute efter mer än sprit.

Brukar du tänka, ”Hey! Den här nallebjörnsgrejen jag kör funkar verkligen på folk!”?
– Äh, jag hade varit den jag är även om jag jobbat på Volvo. Att jag står i baren och levererar mig själv gör ju att man kanske blir populärare än att stå på lagret på ICA. Men som person har jag alltid varit sån här. Det finns gäster som kommer fram och säger ”Kommer du ihåg vad jag ska ha?” om man serverade dem en gång för fyra år sen, för de tyckte vi fick så bra kontakt.

Vilka do’s and dont’s finns det för ett lyckat skumparty?
-Det viktigaste: använd alltid plastmuggar, inga glas! Går de sönder kommer folk att skära sig i fötterna. Och skaffa en riktigt bra skummaskin, en stor ska det vara, så att man fyller upp rummet fort. Och sist: ta på oömma kläder, man får fläckar av skummet. Och inga skumpartyn på plyschrestauranger med fina möbler, det ska vara platta ytor.

Sista frågan: vad är det i en Mai Thai?
– Mörk och ljus rom, mandelmjölk, Amaretto, apelsinjuice, grenadine.

Det låter som en sådan drink du hatar att göra.
– Ja, den är alltid ”slut”, hehe.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

KRISTOFER AHLSTRÖM

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar