Peter Magnusson & David Hellenius

joel  |  Publicerad 2006-06-28 16:29  |  Lästid: 4 minuter

Pär Bäckstrand
Hur känns det att vara en toyboy, David?
David: Är jag en toyboy?
Ja, du är ju Sveriges Ashton Kutcher.
David: Vem har sagt det?
Jag menar att din flickvän, Renée Nyberg, är åtta år äldre än du.
David: Okej, i så fall är jag Sveriges Ashton Kutcher. Men ärligt talat tänker jag inte så mycket på åldern. Och jag har valt att inte prata om det där. Hade det varit tvärtom – att jag hade en yngre tjej – så hade ingen brytt sig!
Innan Renée var du ihop med Anna Järphammar och du, Peter, har dejtat Tilde Fröling. Det stämmer alltså att tjejer tänder mer på humor än utseende?
Peter: Taskig fråga…
David: Man hoppas ju att tjejerna inte bara varit ihop med en för att man dragit vitsar hela tiden eller för att man är med i tv. Man hoppas att de har sett andra kvaliteter.
I ZTV:s Pass på gjorde ni en sketch där prinsessan Madeleine och hennes pojkvän skjuter sossar. Efter hovets påstötningar valde TV3 att inte sända programmet. Hur gick det till egentligen?
David: Någon höjdare på tv3 ringde bara och sa att sketchen skulle ställas.
Blev ni inte sura?
Peter: Jo, vi gjorde ju sketchen för att den skulle sändas. Men de använde väl nåt kungligt tricks, vad lär vi aldrig få veta, för att stoppa oss.
Vill ni avsätta kungahuset?
David: Nja. Men jag skulle heller inte kalla mig rojalist.
Peter: Att vi skämtar om dem beror på att det är en rolig familj. Man kan ju inte låta bli att skoja om dem. Kungabarnen har skyddats tidigare, men alla är över 20 nu så det får de ta.
Varför är ni så bra på att parodiera överklassen?
Peter: Det är ett hatkärleksförhållande. De är så jäkla roliga. De är så extremt okritiska mot sig själva.
Men du då, Charles Peter Magnusson, som spelar både golf och tennis…
Peter: Charles kommer från min farfar, som var finsk rom. Åtminstone såg det ut så på gamla bilder. Och jag är uppvuxen i Bromma. Det är absolut ingen överklass i det.
Yeah right.
Peter: Okej då – vi flyttade till Östermalm när jag var 15. Så jag har gått Östra Real med alla bratsen. Antingen blir man som dem – eller så börjar man parodiera dem.
Hur många anmälningar räknar ni med i TV3:s nya program God afton Sverige?
David: Vi är inte ute efter att bli anmälda. Men vi blir heller inte snällare bara för att det är ett nytt program.
Vad ska ni göra i programmet?
Peter: Vi utgår från tidningarna och gör satir över veckans nyhetshändelser. Sedan är det oklart i vilken form det blir, om vi ska vara utklädda och så.
Peter, vad tänkte du när du fick stryk av Bert Karlsson i Slussen: ”Aj, det här kommer att göra ont!” eller ”Yes, det här blir en grym löpsedel!”?
Peter: Definitivt ”aj”, för jag vet inte hur man slåss. Och målar man nån i ansiktet får man nästan räkna med en smäll.
David: Men vi är inte ute efter att provocera på det sättet. Vi hade ingen aning om att Madeleine-sketchen skulle bli en så stor grej i tidningarna. Och vi ville inte såra Madeleine. Hade hon ringt och sagt att hon tog illa upp så hade vi verkligen ångrat oss. Men inte för att kvällstidningarna kör på med sitt ”hovet rasar”.
Vilka är era humorförebilder?
Peter: Jag gillar Jim Carrey och hans humor som bygger på sprallig improvisation.
David: Min morfar, Gunnar ”Helmer Bryd” Svensson, var huspianist hos Hasse å Tage. Jag hängde med honom på deras lunchrevyer, för mina föräldrar orkade aldrig skola in mig på dagis eftersom jag var så blyg. Så Hasse å Tage var mina första idoler. De var politiska, men vågade också vara barnsliga.
Vem är Sveriges mest överskattade komiker?
David: Stefan och Krister.
Peter: Carolina Klüft. Tyvärr är det väl så att nån har lyckats lura i henne att de där grimaserna hon gör framför kameran är jättekul. Hon tänker nog: ”Jag är inte bara duktig på att springa och hoppa, jag är också Sveriges roligaste friidrottare!”
John Belushi, Richard Pryor, Chevy Chase… många amerikanska komiker har knarkat och krökat hårt. Hur är det i Sverige?
David: Svenska komiker verkar rätt snälla.
Peter: Vi har aldrig ens försökt skriva en sketch på fyllan. Det enda man kommer på är idiotiska idéer som kräver tre miljoner i budget. Sedan vet vi ju förstås inte vilka tabletter Robert Gustafsson stoppar i sig. Det kan inte vi ta ansvar för.
Vem skulle vinna om ni slogs?
David: Peter skulle låta mig brotta ned honom och säga att han gav sig, så jag skulle tro att jag vann. Sedan skulle han hoppa på mig bakifrån och göra något riktigt jävligt.
Peter: Tyvärr är det nog sant.
Vilka är de konstigaste jobb ni haft?
David: När jag pluggade jobbade jag extra som vattengympaledare. Man kunde sticka ned till Sturebadet och köra någon timme och dryga ut studielånet.
Peter: Begravningsvakt i San Francisco. När någon dog brukade de ha dödsboförsäljningar. Mitt jobb var att kolla så att ingen snodde något. Men jag var så rädd att jag ändå inte vågade säga till.
Vad ska ni göra när ni skaffar riktiga jobb?
David: Jag har alltid velat vara båttaxichaufför. Det är skönt att vara ute på sjön. Och så slipper man raka sig.
Peter: När jag var liten ville jag bli skådis på en Ålandsfärja. Då skulle man få skådespela och resa samtidigt!
Tror folk på stan att ni ska dra fram en kamera och börja skoja med dem?
David: Det händer minst en gång om dagen. Värst var när vi skulle bada, helt privat, på Centralbadet här i Stockholm. Vakten vägrade tro oss. ”Ni ska bara veta att om jag så mycket som ser en kamera…” Han blev så arg att ordningsbrickan skakade. Och vi fick aldrig bada.
Peter: När jag skulle köpa lägenhet trodde alla att det var en sketch. Inte förrän jag skrev på kontraktet trodde mäklaren att det var på riktigt. Det var sjukt jobbigt att inte bli tagen på allvar när man skulle göra sitt livs kanske största affär.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:48