Dödade för drömmen om att starta ett raskrig i Sverige

Med två pistoler med ljuddämpare satte han i sju år skräck i Malmö. Efter sina dåd brukade Peter Mangs gå in och läsa rasisternas hyllningar i kommentarsfälten.

Jens Kärrman  |  Publicerad 2018-07-02 14:32  |  Lästid: 2 minuter

När mystiska skottlossningar började inträffa i Malmö 2003 trodde polis och medier att det handlade om gängkriminalitet. Framför datorn i sin lägenhet läste en nöjd Peter Mangs tidningsartiklarna om uppgörelser i kriminella kretsar. Den före detta musikern hade räknat med att mord och mordförsök på människor med utländsk härkomst skulle skyllas på gängen. Han fick rätt.

Så de nattliga dåden, det som Mangs kallade för ”verksamheten”, fortsatte i år efter år. Peter Mangs själv hämtade inspiration i den amerikanska vit makt-rörelsen. Han drömde om att skapa ett raskrig i Sverige.

Efterhand stod det klart för Malmöborna att det kunde handla om en ensam gärningsman. Peter Mangs brukade gå in och läsa kommentatorsfält och kunde belåtet konstatera att hans meningsfränder i den rasistiska nätmiljön hyllade den ”nye lasermannen”.

I november 2010 greps Peter Mangs till sist efter att en av mördarens få bekanta hade tipsat polisen anonymt. Innan dess, trots sju år av skjutningar, förekom Peter Mangs inte alls i utredningen.

Peter Mangs, som teg sig igenom rättegångarna, dömdes till livstids fängelse för två mord och en lång rad mordförsök.

Efter domen har han varit desto mer pratsam. Mangs har erkänt flera av brotten som han mot sitt nekande dömdes för. I intervjuer från fängelset har han också antytt att han ligger bakom fler dåd.

– Hade mina vapen varit bättre inställda så hade långt fler strukit med. Meningen var att fler skulle ha dött, berättade han i Mattias Gardells bok Raskrigaren.

Utlösande faktor för våldsvågen var något så banalt som att Mangs upplevde sig ha blivit kränkt av tre invandrarkillar i ett garage.

– Jag känner blodlust, mordlust. Jag tänker, räknar, det är fyra dörrar att passera från garaget till lägenheten. Jag känner att jag vill skjuta dem. Men hur ska det gå till, berättade Peter Mangs för journalisten Joakim Palmqvist.

Peter Mangs sitter i dag på Saltviksanstalten i Härnösand där han varit i flera konflikter med personalen. Efter att ha blivit nekad permission för att köpa nötter hotade han nyligen med att kasta bajs på personal och medfångar. Han isolerades när planerna blev kända.

Det här är en del av en artikelserie om svenska mördare som skakat landet – läs om de andra morden här >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-07-03 14:40