Planet som kan flyga från Stockholm till Sydney på en timme

Den kanadensiska designern och ingenjören Charles Bombardier har tänkt till. Ordentligt. Och presenterat planet The Antipode som kan flyga 10 passagerare upp till 2000 mil – under en timme.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-01-26 13:48  |  Lästid: 2 minuter
varldens snabbaste flygplan The Antipode

Vi tar det från början.

Det började med att Charles Bombardier i höstas presenterade flygplanet The Skreemr (bild nedan) som skulle kunna nå maxfarten Mach 12 (JAS 39 Gripen når en maxhastighet av Mach 2). Planet skulle skjutas ut från en magnetisk ramp och sedan gå på flytande syre för att ytterligare öka farten tills det kunde tillgodogöra sig syret i luften, enligt Architectural Digest.

Efter hand lades dock projektet ned på grund av en rad problematiska faktorer som uppstår när en farkost färdas så pass fort (bland annat att planet överhettas och brinner upp).

Mer läsning: Glöm Burj Khalifa och Dubai – här byggs världens högsta byggnad

varldens snabbaste flygplan skreemr
The Skreemr – planet som ”bara” skulle nå en hastighet på 10 Mach.

Men Charles Bombardier gav inte upp där, utan började helt enkelt att titta på en annan lösning och har nu presenterat ett nytt flygplan, The Antipode.

The Antipode (bild nedan) kan nå Mach 24 (återigen: JAS 39 Gripen når en maxhastighet av Mach 2) vilket med andra ord är väldigt, väldigt fort. Med den hastigheten skulle planet kunna åka de 1560 milen från Stockholm till Sydney på ca en timme, New York till London på 11 minuter, eller New York till Sydney på 32 minuter.

varldens snabbaste flygplan The Antipode
The Antipode – planet som skulle kunna ta dig till Sydney. Jättesnabbt.

En rad andra aktörer har varit med under projektet kring The Antipode och för den extra intresserade går det att läsa mer om projektet här bland annat.

Den största skillnaden från det första, nedlagda projektet, är att istället för en magnetisk ramp skulle The Antipode kunna lyfta från en vanlig flygplats med två raketer fästa vid vingarna, som efter take-off skulle kopplas loss och återvända till marken. Detta skulle alltså göra att antalet städer planet skulle kunna åka till och från skulle öka markant då inte längre kravet på en magnetisk ramp skulle finnas.

sverige till sydney
En nätt liten resa på 1560 mil som skulle ta sisådär en timme att flyga med The Antipode.

Vi nöjer oss med omständigheter och tekniska fakta här och konstaterar bara att vi hoppas att det här planet blir verklighet under vår livstid, vilket det dessvärre inte nämns någon uppgift kring i de artiklar vi utgått från. Tills vidare får vi helt enkelt finna oss med att det tar typ en dygn att flyga till Sydney. Det är väl inte hela världen?

Mer läsning: Glöm Burj Khalifa och Dubai – här byggs världens högsta byggnad

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 17:02