Annons
Annons

Glöm Burj Khalifa och Dubai – här byggs världens högsta byggnad

Glöm Burj Khalifa och Kingdom Tower – världens högsta byggnad kommer att finnas i Irak.

Olle Arnell
Foto ABMS Architects

Världens högsta byggnad Bride of the Gulf

Skrytbygget Burj Khalifa i Dubai är just nu världens högsta byggnad, men kommer att bli omsprungen av Kingdom Tower som just nu byggs i Saudiarabien och beräknas vara klar senast 2019. Att de två byggnaderna ligger på förmögna platser som Dubai och Saudiarabien är ändå på något sätt rimligt med tanke på summorna det handlar om; Kingdom Tower kommer att kosta kring 200 miljarder kronor att färdigställa. Något mer oväntat är då att den nya soon-to-be världens största byggnad kommer att ligga i Irak.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Bride of the Gulf heter den senaste byggnaden som aspirerar på titeln Världens högsta byggnad och ska byggas av den irakiska firman AMBS Architects i staden Basra, som var en central stad under Irakkriget 2003. Det råder fortfarande oroligheter i Basra och därmed kanske det inte känns som en självklar plats för världens högsta – och ett av världens dyraste – bygge.

Namnet på byggnaden kommer att visa sig i arkitekturen då byggnaden kommer att förses med en slöjliknande konstruktion, som du kan se på bilderna. Byggnaden planeras bli dryga 1,1 kilometer hög och trots att arkitekterna bakom Kingdom Tower i Saudiarabien inte har offentliggjort någon slutlig höjd ska alltså Bride of the Gulf bli ännu högre.

Det som står ut med Bride of the Gulf är inte bara dess höjd. Byggnaden kommer även att bestå av betydligt mer användbar yta än Burj Khalifa och Kingdom Tower. Som arkitekterna lite syrligt skriver i grafiken nedan menas att Bride of the Gulf är en ”vertikal stad” medan de andra två förminskas till ”superhöga torn”.

världens högsta byggnad Burj Khalifa Bride of the Gulf

Annons

Dela (75)
TweetaLaddar