Annons
Annons

Popsensationen: Zlatan och Usain Bolt imponerar på mig

Scenen är riggad för Albin Lee Meldau.

Jonna Nordlund

albin2

Albin Lee Meldau har gjort succé med singeln Lou Lou – och senare i år kommer det Björn Yttling-producerade debutalbumet. Foto: Fredrik Skogkvist

Hur slår du igenom som artist 2016? Kanske genom att Daniel Ek och kompani lägger till dig i Spotifys spellistor. Detta var precis vad som hände för Albin Lee Meldau, 28, vars första singel tog världen med storm efter att i mars ha publicerats i Spotifys globala lista ”New music Fridays”, med 1,1 miljoner följare.

Annons

Låten Lou Lou toppade på en vecka Spotifys ”Viral 50”, en lista över musiktjänstens mest delade låtar, och i hela världen klättrade den till en niondeplats. Men vägen till framgång har varit lång för Göteborgssonen.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag började jobba professionellt med musiken för fem år sedan, säger Albin Lee Meldau till Café. Då spelade jag på gator, i barer och på bröllop. Därför tror jag att det är ett perfekt tillfälle för mig att släppa ett album – för att jag har all den erfarenheten.

På debutalbumet, som släpps senare i år, har han jobbat med framgångsrike producenten Björn Yttling (Peter Bjorn and John, Lykke Li). Där lovar han fler – och längre – låtar än Lou Lou (som klockar in på 2.04).

– Jag vill vara en sagoberättare, en skald – inte bara en maskin som gör vackra ljud. Perfektion är svintråkigt och inte attraktivt över huvud taget, det måste finnas en berättelse.

Ända sedan barnsben har Albin Lee Meldaus liv präglats av musik; hans mamma var punk- och jazzsångerska och hans pappa skrev och sjöng sina egna låtar. Men trots att
föräldrarna influerat honom är det inte musiker som är hans största inspirationskälla.

– Singers don’t interest me shit. De som imponerar på mig är Zlatan och Usain Bolt, personer som jobbar stenhårt varje dag för att komma högst upp på pallen. Som nu när Alicia Vikander vann en Oscar, det inspirerar mig, människor som lyckas. Men framför allt Zlatan.

Albin Lee Meldaus Lou Lou är en av låtarna på Caféredaktionens val – bästa nya musiken 2016.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar