Annons


Alla journalister skickas ibland ut på hopplösa uppdrag. Knäck som låter grymma på redaktionsmötet känns plötsligt helt platta för den stackars reportern på fältet. Chuck Klosterman på rockblaskan Spin fick just ett sånt uppdrag: han skulle åka runt hela USA från New York till Seattle och besöka platser där rockstjärnor dött.

Annons

Han insåg snart att hela konceptet sög, så i stället fick han berätta om allt annat han såg: amerikansk glesbygdsmisär, vägkrogar, misslyckade relationer och alla plattor han lyssnade på under sin trista odyssé.

Gilla Cafe.se på Facebook

Resultatet blev boken Killing yourself to live, en grymt rolig och självutlämnande betraktelse som cementerade Klostermans ställning som USA:s ledande rocknörd/subkulturfilosof. Nu kommer den äntligen i svensk översättning.

Du tar upp hur stjärnor som Kurt, Elvis och Jeff Buckley fick en karriärboost genom sina frånfällen. Vilka av dagens artister borde dö för att bli odödliga?
– Jag vill inte önska livet ur någon. Jag är så rädd för att nämna någon på måfå och att denne faktiskt dör så att jag alltid kommer att känna mig hemsk. Men okej… Amy Winehouse kanske?

Kan du, som har kört över hela kontinenten, utnämna den definitiva bilåkarlåten?
– AC/DC:s It’s a long way to the top (If you want to rock n’ roll) . Bortsett från säckpiporna på slutet speglar den låten verkligen känslan av att vara på turné.

Sveriges största rockdödsfall är ju Metallicabasisten Cliff Burtons död 1985. Hur uppfattade du desom ung metalhead denna händelse?
– Metallica var inte så omskrivna vid den tiden och jag bodde långt ute på vischan, så det tog 3-4 dagar innan jag fick reda på det. Jag minns att vi tyckte att det lät så absurt – bussen ramlade på honom? Det lät helt sjukt. Jag betraktade Sverige som en enda stor dödsfälla, åtminstone fram tills Cardigans andra skiva kom.

Killing yourself to live gavs ju ursprungligen ut 2003. Har du något nytt på gång?
– Jag jobbar just nu på en roman och det är en själsdödande process. Det är så jobbigt. Jag har ingen aning om den kommer att bli lysande eller usel.

Staffan Wilsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar