Prisbelönta superölen – nu finns den i Sverige

En av världens mest eftertraktade öl – och dessutom en av Systembolagets absolut starkaste med sina 14,5 procent. Sugen? Andreas Grube har provsmakat.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-11-03 08:55  |  Lästid: < 1 minut

På torsdagen släpptes Firestone Walker Parabola Imperial Russian Stout (nr 11211, 118,70 kr) i limiterad upplaga om 2000 flaskor på Systembolagets webblansering.

Det är första gången som den här eftertraktade och omtalade ölen – som bland annat vann People’s Choice Awards på Stockholm Beer & Whisky Festival nu i oktober – släpps i Sverige.

Jag har provsmakat den, och det här är onekligen en riktigt stöddig pjäs. Alkoholen ligger på hela 14,5 procent, så det är helt klart en öl som ska sippas i små klunkar. Både doft och smak bjuder på massor av dovt mörker i form av kakao, choklad, kaffe, rostad malt och bourbontoner (som kommer från att det lagras på bourbonfat ett år innan buteljering).

Samtidigt är den ytterst välbalanserad och snygg. Alkoholen och de mustiga svarta nyanserna sitter riktigt snyggt ihop, och finishen är riktigt elegant på ett avrundat silkigt sätt.

Om du är sugen på en spännande och annorlunda ölupplevelse är det bara att gå in på bolaget och beställa. Kan köpas om max två buteljer per person.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-03 08:55