4 saker att spana in på årets största modehändelse

På fredagen visar designern Raf Simons sin första kollektion för Calvin Klein under New Yorks modevecka. Cafés modechef Daniel Lindström förklarar vad den trendintresserade ska hålla koll på.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2017-02-10 12:36  |  Lästid: 2 minuter
raf

Raf Simons i New York. Foto: Ibl

Ett stilbildande geni, en minimalistisk föregångare och den viktigaste herrdesignern i världen de senaste 15 åren. Bara ett par av de hyllningar som belgaren Raf Simons brukar omges av. Med en bakgrund på Dior och Jil Sander är han den som andra modeskapare kollar på för inspiration, trender och nytänkande.

I veckan visade han upp sin egen kollektion under namnet Raf Simons med bland andra Asap Rocky på i publiken. Och nu är det dags för det som kallas årets största händelse i modevärlden.

asap

Foto: Ibl

Cafés modechef beundrar Simons sedan han såg den första visningen i Paris år 2000.

– Det kan ha varit 1999 också, men jag önskar att jag redan då förstod då hur stor han skulle bli. Jag borde ha köpt något av hans tidiga plagg, som jackan med New Order-tryck av Peter Saville och Henri Fantin-Latour.

raf3

På fredagen visar Raf Simons sin första kollektion för amerikanska Calvin Klein. ”Sensationellt” att han tagit sig till New York med sin studio och medarbetare, enligt Cafés Daniel Lindström.

– Det här är årets stora stora händelse i modevärlden. Raf Simons har hela tiden legat långt före alla andra, det Vetements och andra gör nu med hoodies till exempel. Det har han redan gjort, säger Daniel.

– Det är såklart ett drömjobb på mytomspunna Calvin Klein, men det är också första gången han ska visa både herrkläder och damkläder. Det blir spännande.

Fyra blivande trender att hålla koll på under visningen, enligt Daniel Lindström

  1. Formen. Är det oversize eller figurnära?
  2. Dressat eller street? Calvin Klein står traditionellt med ett ben i båda läger – det ska bli spännande att se vilken väg Raf Simons väljer.
  3. Färg. Kommer han använda någon färg eller är det svartvitt.
  4. Modellerna. Är det androgynt och långt hår eller använder han både kvinnor och män? Calvin Klein har en historia av att utmana sexualitet och könsnormer, det blir otroligt kul att se hur han väljer att göra.

Se sändningen direkt – start 16.00 10/2-2017

 

Raf Simons grejer kostar ju en slant, sugen på något billigare mode – kolla in Tom Cehlin Magnussons A Day’s march-favoriter här. Och passa på att hitta en snygg bomberjacka för under tusenlappen här

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 14:18