Hoppa till innehåll

Ralph Laurens lyxlinje Purple Label fyller 25

Milano i januari. Det är lördag kväll under herrmodeveckan och jag har klätt mig i grå kostym, kamelfärgad ullrock och har nyputsade monkstraps på fötterna. Jag har ansträngt mig lite extra för att jag känner att situationen kräver det. Jag är på väg till Via San Barnaba 27, Ralph Laurens europeiska högkvarter, för att se … Continued

Milano i januari. Det är lördag kväll under herrmodeveckan och jag har klätt mig i grå kostym, kamelfärgad ullrock och har nyputsade monkstraps på fötterna. Jag har ansträngt mig lite extra för att jag känner att situationen kräver det.
Jag är på väg till Via San Barnaba 27, Ralph Laurens europeiska högkvarter, för att se presentationen av Purple Labels 25-årsjubileumskollektion.
Purple Label är det amerikanska varumärkets premiumlinje som står för maskulin elegans och traditionellt skrädderi, inte sällan inspirerat av Savile Row och brittisk gentlemannastil.
2001, för 19 år sedan, besökte jag den här spektakulära byggnaden, Casa Campanini, för första gången. Huset uppfördes 1941 i architettura razionale-stil (italiensk funktionalism) och rymmer förutom 1 200 kvadratmeter rumsyta även en innergård och takterras. Ralph Lauren har dekorerat palatset i typisk amerikansk östkuststil som är signifikativt för hela varumärket.

Casa Campanini, Ralph Laurens ”kontor” i Milano.

Jag har sett hundratals modevisningar genom åren men få har stannat kvar i minnet på samma sätt som Purple Label-visningen vintern 2001. Det var första gången Ralph Lauren presenterade kollektionen på en catwalk. Vi var relativt få inbjudna (på den tiden fanns varken bloggar, influensers eller mobiltelefoner med kamera), Ralph Lauren var där själv och stämningen var mycket intim och exklusiv.
I en tid då herrmodet handlar mycket om basgarderober, sportkläder och streetwear med svulstiga logotyper känns det tryggt att vissa varumärken håller ett kontinuerligt hårt grepp om det skräddade herrmodet. Purple Label har inte förändrats särskilt mycket under de 25 åren som linjen funnits. Det blir extra tydligen med den aktuella jubileumskollektion som plockar upp klassiker ut arkiven. Här syns kostymer med tydliga axlar, breda slag och markerade midjor, dubbelknäppta ytterrockar i kashmir, överskjortor i mocka, byxor med hög midja och frontveck och, såklart, midnattsblå sammetssmokings med tillhörande tofflor. Så blir du redo för en mottagning på Buckingham Place!
Hantverket är utsökt och plaggen helt tidlösa – snacka om hållbart mode.

Ralph Lauren Purple Label hösten 2020.
Ralph Lauren Purple Label hösten 2020.

”Jag har alltid trott på konsten av skräddarsytt och elegant dressat. Passformen och konstruktionen har integriteten av ett gammalt hantverken medan materialen ska kännas mjuka och bekväma”, förklarar Ralph Lauren själv.
En fantastisk kamelfärgad Balmacaan-rock, med tyg från legendariska Joshua Ellis-väveriet i England, fångar mitt intressere. En sådan skulle man ha!
Det är bara priset, 6 800 euro, som kan hindra mig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.