Ola Rapace i nya numret av Café: ”Bondfilmen var en kul semester”

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2012-10-23 09:46  |  Lästid: 2 minuter

Som superskurk i nya James Bond-rullen Skyfall gör han livet surt för Daniel Craig. Men nästa fajt blir ännu tuffare – filmen om den svenske skandalboxaren Bosse Högberg. I senaste numret av Café berättar Ola Rapace om slagsmål, störiga snutar och stenhård träning.

I Klas Ekmans intervju får vi veta att skurkrollen var på väg att gå till en stuntman – men efter en veckas tuffa tester föll valet på Rapace.

– Action är jävligt kul, men på ett sätt som när man spelar fotboll med sina kompisar. Det är lite lekstuga, fast med väldigt många miljoner inblandade. Man kan säga att Bondfilmen var en otroligt rolig semester.

När det gäller svenska produktioner däremot är Rapace inte riktigt lika positiv. Han spelade in 13 Wallander-filmer under 2005 och 2006 och höll på att tappa förståndet. Som uppmärksammats i bland annat Expressen idag plockar Rapace fram stora sågen när Beck och kollegorna kommer på tal.

– Jag upplevde det som en fantastiskt svår tid. Det räcker nu, det är lite pinsamt att vi ska låtsas att vi kan det där med thrillers. Alla Wallander- och Beck-filmer är ju värdelösa. Det fattas trovärdighet, det funkar inte att utreda tusentals mord i Ystad år efter år. Till slut är det bara skrattretande och nivån är så låg att man måste bestämma sig och lägga ner.

Nästa grej för Rapace är drömprojektet som han jobbat gratis med i sju år – filmen That’s why they hate us, filmen om 60-talets kanske mest skandalomsusade svenska jetsetpar: boxaren Bosse Höglund och hans fru, sångerskan Anita Lindblom som spelas av ex-frun Noomi Rapace.

– De är två väldigt provocerande karaktärer som inte är särskilt lätta att tycka om. De är inga arbetarklasshjältar och då blir det svårt för publiken att veta vad de ska tycka. Sånt är det coolaste som finns. Bosse backade aldrig en centimeter i livet. Sånt pallar man inte själv, men inställningen är enormt inspirerande.

Johan Hurtig

Läs hela intervjun med Ola Rapace i Café nr 11/2012 – i butik nu.
Foto: Pierre Björk.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-10-23 09:48