”Red Dead Redemption 2” tokhyllas: ”Omdefinierar spelmediet”

Idag släpps årets hetaste spel ”Red Dead Redemption 2”. Och årets hetaste spel är enligt kritikerna också ett av världens bästa spel – någonsin.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-10-26 11:04  |  Lästid: 2 minuter

Förra veckan släpptes den grafiskt glimrande sista trailern till Rockstars (ja, samma spelstudio som gett oss GTA-spelen) nya westernepos Red Dead Redemption 2. Spelvärlden är kanske den bransch som är hårdast styrt när det kommer till recensionsembargon. Recensioner får ofta inte publiceras dagen innan släppdagen, allt för att undvika att hajpade spel får dåliga recensioner och därmed inte säljer som det var tänkt.

Idag, 26 oktober, släpps årets mest efterlängtade spel ”Red Dead Redemption 2” till Playstation 4 och Xbox One.

Idag, 26 oktober, släpps årets mest efterlängtade spel Red Dead Redemption 2 till Playstation 4 och Xbox One.

Därför är det alltid semi-nojigt när väl recensionerna till ett AAA-spel likt Red Dead Redemption 2 landar. Som tur är hade vi inget att oroa oss för den här gången – spelet lever enligt kritikerna upp till sina skyhöga förväntningar. Och ja, till och med lite mer därtill.

Svenska speltidningsjätten Gamereactor ger spelet 10/10 och recensenten menar att spelet lägger en ny ribba och att det är kulmen på ”något annat för spelmediet som sådant”, samtidigt som spelet tituleras som ett ”absolut mästerverk – och ett av tidernas bästa spel”. SVT Kultur ger spelet full pott och menar att spelet sätter en ny ”guldstandard”.

Även svenska FZ och M3 ger spelet maxbetyg, där FZ menar att spelvärlden aldrig sett en mer vacker och livfull värld – och spelets story kommer att ”uppsluka dig”.

Red Dead Redemption 2 har fått strålande mottagande och rankas för närvarande som ett av världens bästa spel genom tiderna.

Red Dead Redemption 2 har fått strålande mottagande och rankas för närvarande som ett av världens bästa spel genom tiderna.

Spelvärldens ungefärliga motsvarighet till IMDB heter Metacritic och samlar recensioner från hela världen och visar genomsnittsbetyget. Där har Playstation 4-versionen av Red Dead Redemption 2 för närvarande ett snittbetyg på 97 av 100, baserat på (i skrivande stund) 77 recensioner. Xbox One-versionen trumfar det och har ett snittbetyg på 98 av 100 just nu. Och kritikerna verkar vara eniga om att det ÄR ett av världens bästa spel genom tiderna: 98 av 100 kvalar in spelet på delad andra plats i historien.

Red Dead Redemption 2 släpps idag 26 oktober till Playstation 4 och Xbox One.

Här världens 5 bästa genom alla tider enligt betygssidan Metacritic

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64)

2. Red Dead Redemption 2 (Xbox One)

2. Tony Hawk’s Pro Skater 2 (Playstation)

2. Grand Theft Auto IV (Playstation 2)

2. Soul Calibur (Dreamcast)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar