Annons

Vardagsskydd: M protect från Clinique, 400 kr.

Solljus innehåller ultraviolett strålning.
Den fördelar sig som typ A, B och C. Ett sätt att skilja typerna åt är att associera till deras verkan: uvA orsakar aging (åldrande), uvB burning (brännskador) och uvC, som är den farligaste typen, kan resultera i cancer. Det är för att skydda dig mot detta som produkter med solskydds­faktor – spf (sun protection factor) – existerar.

Annons

 

Men blir du brun då? Ja. Men långsammare. Vilket är bra, eftersom ekvationen lyder: Ju längre tid du tar på dig, desto längre behåller du färgen. Och omvänt: Chocksolning är sämst. Förutom att orsaka sveda, fjällning och förstörd semester är det troligen ett sådant beteende som bäst grundlägger malignt melanom, det vill säga hudcancer. Så med dessa risker, varför sola över huvud taget?

Gilla Cafe.se på Facebook

 

Jo, på grund av att själva ljuset får oss att må rätt bra. För att kroppen får massor av livsnöd­vändigt vitamin D av solsken. Och för att den bruna färgen inte är något skadligt i sig. Så ut och njut, men gör det smart.

 

CA607-kemi10-fb-d

 

Strandskydd: 1 day long från Piz Buin, 155 kr

 

Checklista:

 

Solskyddsfaktor (spf) är ett mått på hur mycket längre du kan sola utan större fara –
jämfört med om du vore helt oskyddad. Spf 30 är i princip högsta verksamma faktor, spf 15 en bra allround och spf 5 den lägsta där du kan räkna med någon egentlig effekt.

 

Klokast? Börja med spf 30 första veckan, och jobba dig sedan ned till 15 eller 10. Och inget fusk!

 

Solskyddsserier är unisex, så fastna inte i vad de heter utan gå på prestanda. Årets bästa nyhet är Sahara-testade 1 day long-serien från Piz Buin. En enda applicering ger dig skydd en hel dag, till skillnad från andra preparat som kräver återinsmörjning med någon timmes mellanrum. På köpet är den extra resistent mot svett, bad och dusch (utan tvål). 155 kr för 200 ml med spf 15.

 

Glöm inte att vattenreflektion nästan dubblar strålningsdosen du utsätts för.

 

När du inte vistas på stranden men vill ha lagom skydd ändå – till exempel på golfbanan eller när du kör nedcabbat – kan du använda en vanlig ansiktsfuktkräm som är extrautrustad med solskyddstillsats. Finns som M protect från Clinique, 400 kr för 100 ml med spf 21, Sheer Moisture från Dermalogica, 445 kr för 44 ml med spf 15, och som Revitalizing moisture cream, 350 kr för 50 ml med spf 15 från Boss skin.

 

Gör en kroppspeeling i duschen en gång per vecka, så blir färgen jämnast och snyggast.

 

En efter-sol-produkt återfuktar och reparerar under natten dagens hudpåfrestningar. Välj mellan kylande gel (lindrar sveda), flytande lotion (ger allmän fukt) eller fylligare kräm (ger fukt plus näring).

 

Solkyddsprodukter är färskvara. Att låta samma krämer hänga med hela sommaren och
i värsta fall till året därpå är som att tigga om hudproblem. Det är svårt att tänka sig ett bättre ställe för bakterier att gro än i en tub som värmebehandlats bland sand och damm varje dag…
Så snåla inte, utan kassera samtidigt som du lägger undan badbrallorna för säsongen.

 

 

Tomas Lenneryd

 

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar