Rekordmånga gifter sig under Vasaloppet

Ett pepparkakshjärta

Att fullfölja ett Vasalopp är en speciell sak man kanske bara gör en gång. En annan speciell sak man hoppas bara göra en gång är att gifta sig. I år är det rekordmånga som valt att kombinera dessa två.

Robin Åberg | Foto: Vasaloppet  |  Publicerad 2024-02-14 12:40  |  Lästid: < 1 minuter

Sedan 2019 är det möjligt att gifta sig i samband med något av loppen under Vasaloppets vinter- och sommarveckor. Hittills har 74 par vigts efter att ha gått i mål under någon av veckorna och i år ser det ut som att bli rekordmånga fler.

– Vi är oerhört glada att så många väljer att gifta sig i Mora församling och i samband med vår folkfest: Vasaloppets vintervecka. Tänk att tillsammans gå i mål i ett historiskt lopp och samtidigt gå i mål med en av livets alla milstolpar, säger Anna Björk, kyrkoherde i Mora församling.

19 par har hitills bokat in ski in-vigsel under Vasaloppets vintervecka, varav sex par under det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars, och Björk hoppas på att matcha siffrorna.

– Med de 19 vigslar vi har i år är vi uppe i totalt 93. Sen får vi se om några fler bokar på, det vore ju härligt om vi kunde ha den 100:e vigseln under det 100:e Vasaloppet, säger Anna Björk.

Bland de blivande äkta makarna finns både lokala morabor, bland annat en tidigare kransmas, och flera kullor och masar från hela Dalarna. Men även par från Stockholm, Örebro, Västerbotten, Värmland och till och med Tyskland har bokat in sig för att säga ”ja” vid Vasaloppsmålet.

Ski in-vigslarna arrangeras utomhus vid Mora kyrka cirka 50 meter från Vasaloppets målgång. Förutom en vigsel finns också möjlighet att förnya sina löften eller få sin kärlek välsignad.

Du skidåkare som går i giftastankar så här på alla hjärtans dag kan läsa mer här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-14 12:40