Riddarskurken gör skräckfilm

 |  Publicerad 2013-06-06 11:35  |  Lästid: 2 minuter

Upplösningen börjar närma sig av den tredje säsongen av fantasyserien Game of thrones. Cafés nöjesredaktör Victor Johansson träffar självaste ”The Kingslayer” – det danska stonefacet Nikolaj Coster-Waldau och pratar om ärlighet, nya filmprojekt och att bygga bomber av järnrör.

* * *

Nikolaj Coster-Waldau sliter sig loss från den blonda kvinnan. Fortfarande liggande på golvet hasar han bonnigt upp byxorna och rusar fram till den tioåriga pojken som har upptäckt dem i fönstret.

Han blickar ner på den tio meter höga fallhöjden, rycker på axlarna och knuffar – med ett nonchalant ”saker jag gör för kärlek” – ut pojken mot vad som ser ut att vara en säker död.

Den numera klassiska Game of thrones-scenen var inte bara början på en hel världs destruktiva hatkärleksrelation till riddarskurken Jamie Lannister – den satte också Nikolaj Coster-Waldau på kartan som en av vår tids mest hypnotiska skådespelare.

– Jamie Lannister överraskar i vad han säger och i vad han gör. Det jag gillar är hans ärlighet. Han säger saker som är opassande, men ofta sanna. Jag kan beundra hans ärlighet. Det finns något befriande i det, säger dansken Nikolaj Coster-Waldau till Café.

42-åringen slog igenom 2001 med Black hawk down. Efter en späckad start på 2013 – med både Game of thrones och science fiction-filmen Oblivion (där han spelar mot Tom Cruise) – väntar nu Mama. En klassisk rysare med kedjegnissel, tondöva barnkörer och en inlednings-scen som får publiken att unisont dra en hastig inandning.

Coster-Waldau spelar två tvilling­bröder. Den ena god, den andra ond.

– Jag antar att jag dras till onda karaktärer. Det roliga med dem är att de tillåts bryta mot reglerna. Och vi bär alla på kapaciteten att vara onda, fast de flesta av oss kan kontrollera de drifterna. Jag tror alla har stunder man blivit så arg att man önskar krossa den andra personen – och gått hem och slagit på kudden i stället. Det finns alltid en liten djävul längst inne i oss.

Jag såg Mama igår, förresten. I natt sov jag inte en blund.
– Och det ber jag om ursäkt för.

Kan du själv se skräckfilmer?
– Jag har fortfarande inte sett Mama, jag kan verkligen inte titta på skräckfilm.

Som dansk – har du några svenskskämt?
– Ni kan inte dricka alkohol. Ser man en full person i Köpenhamn så antar man att det är en svensk. Men norrmännen är mer irriterande. De har ju oljan.

Dina karaktärer agerar ofta på impulser. Vad är det mest impulsiva du gjort?
– När jag var ung och växte upp på danska landsbygden byggde jag bomber av krut och järnrör. Jag köpte smällare, skar upp dem och stoppade ner krutet i rör. Det blir en potent mix. Det var läskigt. Smällarna skakade om hela byn, det var som när meteorerna slog ner i Ryssland i våras. Men det var skoj.

Victor Johansson

Foto: Tony Kim/Trunk Archie


Dansk dynamit i Hollywood. Nikolaj Coster-Waldaus lysande prestation som hänsynslös lord i Game of thrones har genererat nya fina filmroller, från sci fi till skräck.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-26 10:11