Annons


Det största hotet mot våra vatten är inte att landets turnerande rockband stannar till, fimpar och spiller gammal bourbon i dem.Tvärtom är den svenska rockeliten fiskenördar hela bunten, och värnar om den döende sjömiljön på samlingsskivan Ge fan i våra vatten. Café bad rockeliten om deras bästa pryltips inför årets fiskesäsong.

Annons

– Min Ambassadörrulle är säkert 20 år gammal, den fungerar fortfarande utmärkt och jag har aldrig ens smörjt den, säger Kimmo Kirvesmäki från Voice of a Generation och en av initiativtagarna till skivan.

Gilla Cafe.se på Facebook

mittbild1_vanster
Produkterna presenteras med start uppifrån och ner från vänster.

En variant är 1 Abu Garcia Ambassadör 5601, 1 499 kr. Trenden är stora feta gäddrag, till exempel 2 Salmo Slider, 139 kr, ett så kallat jerk bait som blivit mycket populära då de rör sig fint i vattnet.

– De är numera mitt universaltips för gäddfiske, tipsar Nico Röhlcke i Weeping Willows.

– Fiske har blivit en betydligt större materialsport med tiden, men det gamla 3 Utödraget, 47 kr, är både lite nostalgiskt och kan fortfarande vara väldigt effektivt för gäddfiske, enligt Anders ”Boba” Lindström i The Hellacopters.

Kimmo Kirvesmäki har spontanköpt mycket av sin fiskeutrustning under turnéer i USA men hans favoriter bland drag är traditionella: Med skeddraget 4 Toby, 47 kr, kan du till exempel fiska regnbåge. 5 Atom, 49 kr, påminner om Utö men är räfflat och lämpar sig för gädda och abborre. Med 6 Hi-Lo-wobblern, 99 kr, ställer du hur djupt draget ska simma med skeden framtill, och kan fiska gädda, gös och aborre.

mittbild2_hoger
Produkterna omnämns i följande ordning: rullen,  småflugorna från vänster,stora flugan, spöt till höger och avslutningsvis det vänstra spöt.

Anders Hernestam från Weeping Willows vurmar för det klassiskt engelska flugfisket, gärna i tweedkostym. Rullen 7 Hardy Angel 4/5, 5 199 kr, kommer från den engelska kungliga hovleverantören och har livstidsgaranti.

Den seriöse flugfiskaren binder sina egna flugor men det finns även färdiga att köpa, till exempel 8 Jock Scott, 29 kr, av klassisk skotsk laxflugetyp, eller 9 Klinkhammer, 10 Haröra och 11 E12, alla 17 kr.

– E12 imiterar en allmän nattslända och är bra för att få öring, röding och harr, säger Erik Ohlsson, gitarrist i Millencolin, som alltid ser till att fiska i samband med turnéer i USA och Australien.

Inte fullt så vanligt, men det går även att fiska gädda med stora yviga flugor 12, 89 kr.Spö väljer du efter plånbok. 13 Sage Z-AXIS 390-4, 6 295 kr, för dig som vill ha det bästa, eller färdiga paketet 14 Loop Adventure Fly Fishing Set, 1 895 kr, för nybörjaren.

Mats Rydström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar