Hoppa till innehåll

Rolling Stones rekordkonsert – som slutade i mord

Mick Jagger och hans bandmedlemmar hade en aggressiv publik framför sig och ordningsvakterna från Hell's Angels var inte mycket bättre. Enligt rapporter slog de åskådare med kedjor och – som bilden visar – biljard-köer. Foto: Getty Images
Jesper Johansson

Den 6 december 1969 fick Mick Jagger och hans mannar i The Rolling Stones en i publiken mördad under en spelning i Kalifornien.

Det är den 6 december och därmed också årsdag för ett av Rolling Stones mest händelserika dygn. 1969 skulle de spela inför en publik på nära 300 000 personer i Altamont, Kalifornien. Det kostade ingenting att ta sig till konserten, vilket var en huvudorsak till den enorma publiksiffran. Den stora totalen av personer skapade också enorma problem.

När bandet väl kom till spelplatsen var stämningen minst sagt uppjagad och Mick Jagger attackerades med ett slag på käften redan vid ingången till området. Därefter tog han sig backstage innan det var dags för konserten att inledas.

Arrangören av gratisarrangemanget hade till eventet inte anlitat några vanliga säkerhetsvakter. Istället hade man skrivit på ett kontrakt med Hells Angels. För att skydda scenen och banden som spelade på konserten skulle de få öl till ett värde av 500 dollar (idag värt ungefär 40 000 kronor. Ganska mycket öl, med andra ord). De tog också sitt jobb på största möjliga allvar.

För när konserten väl var igång hade MC-klubben omringat scenen för att skydda Mick Jagger, Keith Richards och de andra gubbarna. Samtidigt var stämningen så hotfull och hetsig att många försökte ta sig upp på scenen ändå.

En av de som försökte med detta var Meredith Curly Hunter Jr. Den 18-årige afroamerikanen hade till konsertområdet tagit med sig en pistol, då han rekommenderats det av vänner eftersom rasism fortfarande var ett stort bekymmer i vissa kretsar (vi kan väl ana vart Hells Angels stod i frågan). Av någon anledning skulle Hunter Jr upp på scenen men den MC-åkande säkerhetstjänsten puttade bort honom. Detta gjorde att Hunter Jr tog upp sitt vapen. Kalabalik utbröt och det hela resulterade i att han blev huggen med en kniv av en Hells Angels-medlem. Hunter Jr dog på plats samtidigt som Rolling Stones hade inlett den tredje låten för spelningen – Sympathy for the Devil.

Greatful Dead-ansvarige Rock Scully, har efteråt sagt att han såg Hunter i publiken och hur både hög och arg han var.

”Han var så hög att han knappt kunde gå. Jag såg vad han tittade på, att han var galen och hög på droger. Jag såg att han hade som mål att mörda. Det finns inget i mig som tvivlar på att han hade som mål att göra rejäl skada till Mick eller någon annan i The Rolling Stones”.

Hells Angels-mannen, som alltså till slut mördade Hunter Jr, hamnade inför rätten åtalad för mord. Men en jury beslutade efter ett långt övervägande att han skulle frias då det han gjorde kunde ses som självförsvar. Mick Jagger har på senare tid berättat om händelsen, som han inte såg under själva spelningen men givetvis fick höra om snart därefter. Dödsfallet fick honom och bandet att hålla sig borta från USA i fyra år.

”Det var flera som sa att vi inte skulle gå upp på den där scenen. Att vi skulle vara mer försiktiga. Jag sa bara att det är vad jag gör som sysselsättning och att jag var tvungen. Och det var tillfällen då det var riktigt läskigt, ställen där man hade tagit hand om vapen vid entrén. Jag var inte bara rädd, jag var livrädd”.

”Man är alltid en måltavla där på scenen. Och det är något man själv är medveten om”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.