Hoppa till innehåll

Rolls-Royce släpper nytt vrålåk i form av ett pussel – och löser du det erhåller du ett hemligt pris

Markus Aamisepp

Ungefär som en svindyr Rubiks kub på fyra hjul.

Det finns bilar och så finns Rolls Royce Wraith Kryptos – en limited edition-bil som ser ut att vara tagen från filmen Tron: Legacy (2010). Men inte bara är det en vanlig vräkig brittisk lyxbil – nej, utan en ny version av deras Wraith-modell i form av ett enda stort chifferspel som du förväntas lösa under tiden du cruisar runt i den.

Japp – njutning ska inte vara helt smärtfritt. Därför är det också ett toppenkomplement för din dåsiga sommarhjärna när du tröttnat på sudoko. Eller ja, om du även råkar vara svinrik. Priset står ännu inte klart men kommer troligen vara ännu mer saftigt än det på de vanliga Wrath-modellerna som kostar runt 3 miljoner kronor.

Men hur gör man en bil till ett pussel, undrar du? Till att börja med gömmer det sig kryptiska letrådar i den fiberoptiska sci-fi-belysningen i taket. Hintarna är även graverade i kylarprydnaden, broderade i nackstöden och finns att läsa på billacken.

– Namnet ”Kryptos” kommer från antikens Grekland, och innebär något som är osett, gömt, kodat och till och med lite mytiskt. Chiffer har funnits i flera millenium och fångar fantasin av några av världens smartaste personer. Som designer har jag alltid varit fascinerad av idén av att man kam kommunicera meddelanden som bara förstås av den lilla eliten – det genom att använda symboler, ikoner och chiffer. Att hitta nyckeln blir väsentligt för att kunna uppskatta hela meningen av objektet. Men det kan också helt enkelt ses som ett stycke konst, säger Katrin Lehmann som är designer bakom bilen.

Men hur går det till rent praktiskt då? Skaparna är förtegna i pressmeddelandet men menar att enbart 50 bilmodeller kommer att produceras – vilket också innebär att endast 50 burgna ljushuvuden får chansen att dechiffrera det komplexa pusslet. Den som lyckas lösa det först erhåller ett oklart pris som bilmärket inte heller avslöjar. Men det är egentligen bara det. Hur man exakt ska bära sig åt förekommer inte och är antagligen en del av det ”roliga” i lösandeprocessen.

Om det skiter sig totalt finns det dock två personer på företaget – KANSKE med inspiration från det hemlighetsfulla Coca-Cola-receptet med lika många innehavare – som sitter på koden som krävs för att klura ut mysteriet. Det fysiska svaret finns i ett slutet kuvert som ligger i vd:n Warren Easts kassaskåp.

Sugen? Då kan du läsa mer om bilen på Rolls-Royce hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.