Hoppa till innehåll

Visste du att Rolls-Royce också gör honungens Rolls-Royce?

Rolls-Royce honung
Lukas Nordén

Att det klassiska brittiska bilmärket också är honungsproducenter?!

Bilproduktionen hos det brittiska premium-bilmärket Rolls-Royce har pausats i och med den rådande coronapandemin, men faktumet hindrar inte dem från att skifta fokus till sina andra och mer okända produktion – honungsproduktionen. Det B(i)MW-ägda företaget äger hela 250 000 honungsbin på en bigård, med en storlek på 42 åkrar, som ligger i Goodwood, West Sussex. I ett blogginlägg rapporterade BMWBLOG om att Rolls Royce-bina kommer att producera en rekordmängd honung under 2020 och överträffa företagets tidigare uppsatta mål.

Ja, det låter som ett dåligt aprilskämt, men Rolls-Royce bigård drog redan igång 2017 och har sedan dess producerat vad de själva kallar för ”världens mest exklusiva honung”. Gården består av sex olika ”bikupor” gjorda av trä, som nästan alla döpts efter olika modeller av det kända bilmärket. De heter ”Phantom”, ”Wraith”, ”Ghost”, ”Cullinan” och ”Dawn”. Den sjätte kallas för ”Spirit of Ecstasy”, och är döpt efter motorhuvsprydnaden som gestaltar en framåtlutad kvinna med sina armar utsträckta bakom sig, vilket ska föreställa vingar.

Trots det något komiska i att Rolls-Royce tillverkar honung är det faktiskt en väckarklocka till resten av landet om att bina är på väg att gå ett tufft öde till mötes. Bigårdsprojektet startades alltså av Rolls-Royce för att stoppa hotet som finns mot Storbritanniens honungsbipopulation. Brist på lämpligt foder för bina, vilket främst orsakats av miljöombyte när de förlorat sina hem, har under de senaste åren bidraget till en minskade antal honungsbin i landet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.