Hoppa till innehåll

”Trump är som Jokern, nu måste alla vara Batman”

Markus Thunberg

Ryan Adams skräms av – och skäms över – Donald Trumps politik. ”Jag vet inte om han är en människa”, säger den albumaktuelle sångaren till Café.

ryanadams
Ryan Adams fotograferad i Los Angeles i januari. Foto: Rachael Wright

Sångaren och låtskrivaren Ryan Adams är tillbaka efter förra årets Taylor Swift-coveralbum och 2014 års självbetitlade skiva. Café träffar honom i Oslo inför nya albumet Prisoner som släpps 17 februari.

Ryan Adams kommer närmast från en pr-turné i Storbritannien. Två dagar före vårt möte valde han att spela en cover på Radioheads Karma police – tillägnad Donald Trump.

– Jag kan visserligen många låtar, men ville göra något nytt. Den här låten passar bra, eftersom en rätt hemsk person har valts till president i USA, sa Adams i BBC2.

Det har kallats ett krig mot muslimer, det USA och Donald Trump pysslar med just nu. Hur känner du kring Donald Trump som president?

– När det gäller Donald Trump vet jag inte om han är en människa. När jag ser vad han säger och gör, hans brist på mänsklighet, förstår jag inte hur han kan ha barn. Jag förstår det inte. Jag oroar mig för hans barn, säger Ryan Adams till Café.

Hur menar du?

– Jag undrar hur det är möjligt att den här personen har gått genom den osjälviska och kärleksfulla upplevelse det innebär att sätta ett barn till världen. Sedan tror jag inte på honom och jag tror inte att någon annan gör det heller. Donald Trump är som Jokern och vi har ingen Batman.

Batman …

– Ja, nu måste alla vara Batman. Alla måste kolla på den här killen och säga ”du får inte starta Tredje världskriget. Du kan inte göra det.”. Det sorgliga är att han ljuger så ofta, och är medveten om att han gör det, men han bryr sig inte.

När smarta människor bryr sig och blir förbannade förändras skit

Det går knappt en dag utan att USA:s nyvalde president är i fokus. Sedan han tog över makten har han bland annat undertecknat avtal om att medborgare i sju länder inte får åka in i USA, han har undertecknat en order om att avveckla Obamacare, meddelat att USA drar sig ur förhandlingarna om frihandelsavtalet TTP och undertecknat ett avtal om att stoppa bistånd till länder som jobbar för enklare och bättre aborter. Ryan Adams är rädd för utvecklingen i sitt hemland och världen.

– Hans stridstaktik är otroligt underlig. Han ljuger för folket, distraherar från det som händer, gör ännu en hemsk sak och tar upp det i sina tal – men sedan vänder han på allt och gör ännu en uppgörelse. Det gör att man aldrig kan fokusera på en enskild sak. Jag har aldrig upplevt något liknande i mitt liv. Och jag trodde aldrig jag skulle säga att någon lyckats få Ronald Reagan att se passiv ut. Det är skrämmande, riktigt skrämmande.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag tror att universum fungerar som en fjäder. Vi kan skada varandra till en gräns, sedan slår det tillbaka. Det är därför vissa av oss fortfarande vet bättre än att förråda, trampa på eller utsätta hjälplösa människor för skada.

Konsekvensen kommer, enligt Ryan Adams, bli att fler engagerar sig.

– Jag tror inte folk kommer gå med på en så jävla ful värld som den här, för det är riktigt jävla fult nu. Det enar människor på sätt som den här horribla mannen aldrig kunnat föreställa sig. Det är när smarta människor bryr sig och blir förbannade som skit förändras.

Han fortsätter:

– Många trodde nog att det här inte skulle kunna hända, sedan började det hända och ännu mer saker hände. Nu är alla väldigt uppjagade. Jag hoppas folk utanför USA inser hur pinsamt det här är för många av oss. Och hur förödmjukade vi är. Det är som att någon tagit över vårt land. Det är riktigt, riktigt skumt. Och många människor med hjärta och hjärna är vettskrämda.

Betyder allt det här att du fortfarande vill köpa en lägenhet i Stockholm?

– Jag har aldrig velat bo någon annanstans än i USA så mycket som nu. Det första jag gjorde i Oslo i dag var att ta en rask promenad, för att påminna mig om hur vacker det är i den här delen av världen. Och plötsligt kände jag hur mina axlar slappnade och jag kände mig trygg, haha. Jag tänkte att det är så här säkerhet känns, jag hade glömt. Så ja, helt ärligt tror jag många skulle vilja lämna USA.

Ryan Adams album Prisoner släpps 17 februari. 

Mer Ryan Adams

Ryan Adams hyllning till norska metalbandet

Här sjunger Ryan Adams Brian Adams-låten – 13 år senare

Ryan Adams har gjort en magisk Taylor Swift-platta

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.