Framtiden är här – ryska kor får testa VR-utrustning i syfte att dämpa ångest

Rysk ko med virtual reality-brillor

Ja, på riktigt.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-11-30 16:05  |  Lästid: 2 minuter

När vår framtid verkar alltmer dystopisk skjuter även tekniska innovationer som får oss att ta en paus från världen i taket. Ett bra exempel på detta är VR-headsets som tillåter människor att leva i andra tillvaron i bland annat tv-spel och filmer. Detta uppehåll från sinnevärlden dock inte längre enbart vardagslyx för människor – nu har nämligen ryska kor fått testa på tekniken.

Ja, du hörde rätt. En bondgård utanför ryska huvudstaden Moskva har testat VR-headsets på sina kossor i försök att förbättra deras livsförhållanden. De specialgjorda VR-glasögonen visade simuleringar på sommarängar så att korna skulle må bra under dunklare väder- och livsförhållanden.

Idén baserades på studier som visar att gladare kor producerar mer mjölk. Bönder över hela världen har utvecklat en rad olika metoder som att spela klassisk musik i stall till att anställa kiropraktorer för att massera kossorna. VR är alltså nästa steg för att bokstavligen mjölka ut så mycket det bara går av djuren.

Ko med VR-glasögon i Ryssland
1950: "Jag slår vad om att det kommer att finnas flygande bilar i framtiden". 2019: Ko med virtual reality-brillor.

I och med att kor har ögonen på sidorna av huvudet har de 300-graders synvinkel – vilket innebär att man inte kan fästa på ett vanligt Oculus-headset och se dem reagera på VR-skräckspelet Doom. Djuren ser även färger på annorlunda sätt vilket gjorde att utvecklarna fick specialdesigna glasögonen i försök att anpassa tekniken efter djuren.

Enligt det ryska ministeriet för jordbruk och livsmedel visade det sig att kossorna upplevde mindre ångest och ökad känslomässigt välbehag efter de första testerna. Om tekniken kommer att fortsätta användas är fortfarande oklart i och med att experimentet fortfarande är igång.

Moraliskt eller inte – blir detta tillvägagångssätt kutym för mjölkbönder över hela världen låter "Mjölk från svenska VR-kor" på framtida mjölkpaket trots allt lite kul.

Källa: I Fucking Love Science

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-30 16:06