Så blir du bäst på svenska Wordle-klonen Ordel

en bild på en mobiltelefon

Café kontaktade utvecklaren av den svenska Wordle-varianten Ordel för att ta reda på vad man ska tänka på för att bräcka vännerna i ordgissning.

Robin Åberg | Foto: Getty images  |  Publicerad 2022-01-26 17:06  |  Lästid: 2 minuter

För den som rört sig på sociala medier under vintern har det varit svårt att missa den boom av simpla, webläsarbaserade ordgissningsspel som tagit över internet. Först ut var amerikanska Wordle som utvecklades av Josh Wardle för att han skulle kunna spela med sin flickvän. Spelet lanserades under hösten och blev snabbt mer än en paraktivitet för Wardle som under en helg i början av januari hade två miljoner användare.

En sådan hit kan räkna med att få efterapare och på senare tid har flera svenska versioner som Ordel, Ordsnille och Ordlig dykt upp. Själva spelet går ut på att på maximalt sex försök gissa ett ord på fem bokstäver och varje gissning ger ledtrådar till svaret.

Efter varje försök markeras bokstäverna som är med i det rätta svaret med grönt om det är rätt bokstav på rätt plats, lila (eller gul) om det är rätt bokstav på fel plats eller svart om bokstaven inte är med i ordet.

Foto: Ordel

Rätt simpelt alltså. Förutom att det ger en ett par minuters underhållning handlar det om att gissa rätt på färre försök än sina vänner och skryta om detta online. För att lyckas med detta borde samma regler gälla här som i Oddset, alltså att den som vet mest vinner mest.

En som borde veta mycket om Wordle i allmänhet och Ordel i synnerhet är Adam Andreasson som utvecklade den sistnämnda. Idén att göra en svensk version kom efter att Adam och hans flickvän fastnat för den engelska varianten men saknat ett svenskt alternativ. Vi kontaktade Adam för att ta reda på vad man behöver veta för att vinna över sina vänner i Ordel. Häng med!

Hur många olika ord finns det på Ordel?

– Det finns ungefär elva tusen kvalificerade svenska ord, men jag har slumpat och sedan valt ut ungefär tusen som faktiskt kan väljas som dagens ord. Sen tog jag bort ovanliga eller bransch-ord som få känner till. Den perfekta balansen är när det är svårt, men ändå så att man känner att ordet är något man hört talas om.

Vilka bokstäver är vanligast?

– De vanligaste bokstäverna är ungefär samma som de vanliga bokstäverna i svenska språket, så a, e, s, t, n, r är topp fem. X, z, w och q är väldigt sällsynta i svenska språket överlag, så de kan man för det mesta strunta i. Men alla bokstäver förtjänar kärlek så det kommer att komma ord även med dessa bokstäverna, det har jag sett till!

Vad ska man köra för taktik?

– Min taktik är att börja med två ord som innehåller helt olika bokstäver, men ändå täcker de vanligaste konsonanterna och vokalerna. På så sätt kan man sortera ut tio bokstäver direkt och förhoppningsvis få ett hum om ordets struktur. Det absolut viktigaste tipset är att inte snöa in sig på vilka bokstäver man vet är med utan fortsätta hitta bokstäver som inte är med. När man kommer till de sista gissningarna så hjälper det enormt om man bara har sju till tio bokstäver kvar på tangentbordet att välja mellan.

Hur många spelare har du på Ordel?

– Trots att det bara har gått en dryg vecka sen jag lanserade spelet så är det redan flera tusen som spelar varje dag, och det märks att det är många som passar på att spela direkt under lunchen när det nya ordet släpps.

Hur ser framtiden ut för Ordel?

– Jag tycker att Ordel fungerar väldigt bra som det är. Jag har lite idéer på andra sätt att spela på som kompletterar originalspelet, men själva grundspelet vill jag inte ändra på. Wordle tror jag blev så stort för att det både har den naturliga sociala aspekten och är beroendeframkallande utan att bli överväldigande. Det konceptet är en frisk luft.

Ordel finns att spela här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-01-26 17:06