Annons

Så blir du en obotlig optimist

De få fonder och aktieposter du hade har kraschat, din bostad sjunker i värde och du mår som en vinterkräksjuk efter nyårsnattens galej. Tuffa tider kräver mentalstyrka. Här är den brittiska extremäventyraren Bear Grylls dig att se det positiva i livet.

joel

De få fonder och aktieposter du hade har kraschat, din bostad sjunker i värde och du mår som en vinterkräksjuk efter nyårsnattens galej. Tuffa tider kräver mentalstyrka. Här är den brittiska extremäventyraren Bear Grylls dig att se det positiva i livet.De få fonder och aktieposter du hade har kraschat, din bostad sjunker i värde och du mår som en vinterkräksjuk efter nyårsnattens galej.

Tuffa tider kräver mentalstyrka.

En som har det i överflöd är Bear Grylls. I sin uppmärksammade serie Extrem överlevnadDiscovery Channel tvingas Bear överleva på världens mest ogästvänliga platser.

Annons

Men oavsett om han tvingas äta skorpioner, klämma vätska ur kamelbajs eller övernatta i ett kadaver så gör han det alltid med samma entusiasm. Här lär den brittiske äventyraren dig se det positiva i livet.

Fokusera på det som trots allt är bra i livet

– I min ena känga har jag ett inplastat kort på min familj som jag brukar ta fram och titta på i särskilt svåra stunder. Det ger mig lite extra vilja att överleva, även när jag befunnit mig i en regnskog, har kämpat med en boaorm och inte varit torr på dagar och tvingats stoppa kläderna fulla med gräs och löv för att hålla mig lite varm.

Gilla Cafe.se på Facebook

Deppa inte ihop
– Om det var något jag lärde mig i armén så var det konsten att hålla uppe ett gott humör under stora svårigheter. Särskilt viktigt om du har sällskap – det är väldigt lätt att börja dra ned varandra med negativitet.

Se det stora i det lilla
– För en tid sedan var jag i Rumänien och spelade in ett program i de transsylvaniska bergen där. Det var oväntat hårt, bland annat eftersom vi råkade komma väldigt nära en björn. Men i björnens bajs visade det sig  innas goda bär att plocka ut. Visst kan det ta emot att gräva runt i avföring, men det var en liten belöning att glädjas över.

Kom ihåg hur underbart det blir när allt är över

– Jag är överlycklig så fort varje avsnitt av Extrem överlevnad är färdiginspelat. Även om jag varit i världens farligaste djungel, den i Belize, fått värmeslag i öknen på gränsen till Irak eller trillat genom isen på en sjö i Oregon så känns det alltid lika skönt att komma tillbaka till civilisationen. Då känner jag en helt enorm tacksamhet bara över att få sitta på en vanlig toalett, något de flesta av mina kompisar knappast uppskattar lika mycket.

– Så lär dig att glädjas åt att du har ett jobb eller en lägenhet. Hur tråkigt jobbet än kan tyckas och hur trött du än är på ditt hem.

Klas Ekman

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar