Annons

Oscar Falk
Förra hösten talade alla om tweed. I år klär vi oss gärna lite elegantare och ännu mer dressat. Och då helst i sammet om designers som Ralph Lauren, Stefano Pilati på Yves Saint Laurent och Filippa K:s Rasmus Wingårdh får bestämma.

Annons

Rasmus har designat den djupblå sammetskostymen ”Velvet Lieutenant Suit” på bilden här ovan (5 700 kronor).
– Jag har alltid gillat den lyxiga känslan i sammet, men aldrig tidigare vågat mig på att designa ett helt plagg, säger han.

Gilla Cafe.se på Facebook

Sammet är ett mjukt bomullstyg från samma tygfamilj som manchester, men sammet är skuret i öglor i stället för ränder. Detta ger en extra dimension i färgen och en vacker lyster.

Trots sin elegans och röda mattan-potential är sammet ett material som ofta ifrågasätts av de mest stilmedvetna. Kanske är det för att sammet helt enkelt är too much för den svala svenska modementaliteten.
– Visst är det så. Svenska män klär sig generellt väldigt snyggt, men väljer att vara klart mer casual än fest. Ett plagg som till exempel smoking är ju extremt sällsynt, fortsätter Rasmus Wingårdh.

När passar det att ha en sammetskavaj?
– Anytime! Det beror som vanligt helt på vem som bär den. Matchat med jeans och t-shirt kan du ha sammet till vardags. Med vit skjorta blir det lite mer glamour och Tom Ford. Jag älskar plagg som funkar i alla möjliga sammanhang.

Hur sköter man om en sammetskavaj?
– Häng upp på galge, vädra ofta och kemtvätta då och då. Den allra finaste lystern i tyget försvinner efter ett tag, men då får din kavaj ett nytt, lite mer bohemiskt liv.

Berätta om ”Velvet Lieutenant Suit”.
– Just för att frångå den traditionella bilden av hur en sammetskavaj ska se ut valde jag att göra en väldigt arméinspirerad jacka med axelklaffar, fickor och hög knäppning. Den har nästan lite sakral känsla.

I vilken färg gör sig sammet bäst?
– Den här, så kallad dark navy, eller djupt vinröd. Jag skulle själv gärna ha en vit sammetskavaj, det vore lyxigt. Tyvärr har jag aldrig hittat någon.

Daniel Lindström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar