Hoppa till innehåll

Så blir Tjoget-grundarnas nya supersatsning

Foto: Press.

Den som väntar på något gott väntar på en högoktanig New York-bistro med klassisk cocktailbar och exklusiv private dining.

Nytt år, nya krogöppningar. En av de tveklöst mest hajpade krognyheterna 2026 är Tjoget-grundarna Joel Söderbäck och Andreas Bergmans nya krogkoncept G.A.T. på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Restaurangen, som slår upp portarna 22 januari, kommer att erbjuda en kombination av amerikansk/franska smaker, en klassisk cocktailbar, och private dining i en exklusiv, historisk miljö. 

20-Gruppen ägs och drivs av krögarna Simon Åhnberg, Joel Söderbäck och Andreas Bergman. Gruppen driver sedan tidigare framgångsrika restaurang- och barkoncepten Tjoget, Liebling, Paradiso, Hornstulls Bodega och Positano. Foto: Press.

Inspirationen är den sortens högkvalitativa franska bistros som började dyka upp i New York under 80- och 90-talet. En amerikansk tolkning av fransk kokkonst, med rätter som King Crab Legs, New York Strip, Shrimp Cocktail på menyn, liksom signaturrätten Toast G.A.T. med stekt anklever, oxfilé och caviar.

Foto: Press.

– Vi kommer anamma den energi som finns i de många otroliga New York-bistros som vi själva förälskat oss i. Menyn kommer vara stor och härlig så att alla hittar något som funkar för just dem, just idag. Maten ska kännas lyxig, men det ska också finnas en tydlig igenkänning i varje tugga. För mig personligen är det viktigt med höga smaker och snygg fräschör. En grönpepparsås ska faktiskt smaka grönpeppar – gärna lite konjak också, säger Elias Nador, kökschef på G.A.T.

Foto: Press.

Även i cocktailbaren hämtas inspiration från New York, med fokus på välgjorda klassiker som Cosmopolitan, Manhattan, Midori Sour och Dry Martini.

– En kväll på G.A.T. ska vara given för alla som vill avnjuta klassiska cocktails utförda på allra bästa sätt. Vi grundar oss i de traditionella recepten och utforskar små finurliga sätt att förfina dem. Jag kan redan nu säga att vår tequila-servering kommer vara värd ett besök i sig, säger Axel Söderström, barchef på G.A.T.

Foto: Press.

Utöver matsalen, med plats för 30 sittande gäster, erbjuder G.A.T. två avskilda chambre séparées – en trappa upp och en trappa ner från köket. Den övre våningen rymmer upp till tio gäster och kombinerar intim avskildhet med kökspuls. En trappa ner väntar ett större rum med plats för tjugo gäster – en exklusivt privat miljö med egen toalett, direkt anslutning till vinkällaren och dedikerad serveringspersonal. I G.A.T.s cocktailbar hittas ytterligare 40 sittplatser.

Foto: Press.

– Det ska bli så otroligt kul att välkomna våra gäster till en jäkla pangkrog. Ett ledord vi ständigt jobbar med är ’familjärt’, och det kommer vi hålla hårt i. Dukarna må vara vita och strukna, men du ska känna dig bekväm att komma som du är, och beställa vad du vill, säger Elin Banck, restaurangchef på G.A.T.

Bordsbokningen är nu öppen, och bokning för matsalen och private dining görs via gatstockholm.com

Läs också:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.