Så bygger du en briljant basgarderob

Anders Modig  |  Publicerad 2011-01-07 17:20  |  Lästid: 2 minuter

MODE. Gordon Richardson, chefsdesigner på Sverigeaktuella Topman, ger sina bästa köp- och stylingtips.

I dagarna öppnar brittiska modekedjan Topshop en 1 300 kvadratmeter stor butik på Sergelgatan vid Hötorget i Stockholm. Där får herrkonceptet Topman stort utrymme med samtliga kollektioner på plats, bland annat Topman LTD (Limited) och Topman Design.

– För Topman är det självklart att expandera i Sverige där unga män är mer modeintresserade än i de flesta andra länder, säger chefsdesignern Gordon Richardson när vi ses i London på en presentation av den nya vårkollektionen.

Vilka är säsongens fem viktigaste stilar för killar?
– Arméstilen är stor redan nu men kommer att synas ännu mer längre fram i vår. Att experimentera med former och silhuetter blir allt viktigare för killar. Man kan ändra uttrycket i sin outfit mycket bara genom att, till exempel, bära en byxa med låg gren. Mixa starka mönster är annan stor trend, liksom urtvättade plagg med vintagekänsla och, slutligen, en ”naturell” look med beigea och jordiga färger i mjuka material.

Vilket är ditt allra bästa stylingtips?
– Att låta sin egen personlighet förstärkas av kläderna man bär.

Och hur lyckas man med det?
– Genom att våga mixa material, mönster, färger och proportioner. Att köpa en hel look från ett och samma märke är det absolut tråkigaste och mest fantasilösa som finns.

Vilka är vårens fem viktigaste herrplagg?
– En tunn parkas, ett par chinos med ”droppad gren”, en enkel randig t-shirt, militärshorts och ökenkängor.

Denim är en stark trend även 2011. Vilka är de viktiga nyheterna på jeansfronten?
– Jeans i mjuk denim med mudd vid foten, tänk ”joggingbyxor”. Bland överdelarna tycker jag att hybriden mellan jeanskavaj och jeansjacka känns mest spännande. En traditionell jeansjacka är trots allt ganska svår att bära eftersom den är stel och kort. En kavaj blir lite ledigare och mer avslappnat.

Vad ska man tänka på när man köper sin första kostym?
– Att den måste ha bra passform och ett modernt snitt. Man blir inte automatiskt snygg bara genom att sätta på sig en kostym. Finns det något värre än en illasittande kavaj?

Om jag bara ska satsa på en accessoar just nu?
– Ryggsäck. Trendigt och praktiskt på samma gång.

Hur bär man snyggast sin udda kavaj, till jeans eller chinos?
– Till shorts! 2011 kommer att bli året då kombinationen kavaj och shorts verkligen slår igenom. Tänk på att kavajen helst ska vara okonstruerad och lite nonchlant skrynklig.

DANIEL LINDSTRÖM

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-08 10:16