Hoppa till innehåll

Så får du tillbaka pengarna om flygbolaget går i konkurs

SAS flygplan står parkerade på marken
Helle Kikerpuu

Konkurser inom flygbranschen är ingen ovanlighet och statligt ägda SAS är återigen i blåsväder – det här gäller om flygbolaget du bokat din biljett via går i konkurs.

Flygbolaget SAS befinner sig ännu en gång i en krissituation. Flygbolaget redovisade en ny förlust på flera miljarder och nu ska man genomföra ett nytt stort sparpaket som bland annat innebär att personalens avtal görs om, vilket kritiserats hårt av anställda och facken. Den nya krisen har återigen väckt debatten om Skandinavien ska ha ett eget flygbolag – en fråga som bland annat diskuterats i P1-morgon.

Men för många resenärer är det en annan fråga som står i fokus – vad som händer om ett flygbolag går i konkurs, och om det är möjligt att få tillbaka pengarna. Svaret är, i vissa fall. Hallå konsument skriver så här.

Paketresa

Om du har köpt en paketresa och flygbolaget som arrangören anlitat går i konkurs ska du vända dig till researrangören för att få hjälp. Arrangören har ett ansvar att ordna en ersättningsresa åt dig. Om arrangören inte kan ordna en annan resa och du inte kommer iväg på resan har du rätt att få pengarna tillbaka för resan. Om du befinner dig på resmålet är arrangören skyldig att se till att du transporteras tillbaka till din avreseort.

Försäkringar

Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt inte när ett flygbolag går i konkurs, inte heller andra renodlade reseförsäkringar, dock finns det andra försäkringar som kan skydda dig mot flygbolagskonkurser. Om du har tecknat en försäkring mot flygbolagskonkurs, vänd dig till det ställe där du tecknade försäkringen.

Kreditkort

Om du har betalat flygbiljetten med ett annat betalkort än ett kreditkort kan kortföretaget ha egna regler som ger dig rätt till ersättning, men oftast täcks inte konkurser. Om du däremot betalat flygbiljetten med ett kreditkort kan du ha möjlighet att få tillbaka pengarna från din bank genom att använda din så kallade invändningsrätt.

Boka resan med kreditkort om du kan – på så vis är du mer försäkrad vid bland annat konkurs. Foto: Getty Images

Egen paketresa

Är det bara flygresa du bokat får du inte tillbaka pengarna om du inte har en konkursförsäkring. Men bokade du något mer när du bokade flygresan – t ex hyrbil, konsertbiljetter eller en utflykt, räknas det som en paketresa – och då gäller ändå garantin.

Nya lagar efterfrågas

I dag är flygbolag inte skyldiga att ställa någon resegaranti som ger resenären rätt till återbetalning eller hjälp med hemresa om bolaget går i konkurs.  Däremot är resebyråer och researrangörer som säljer paketresor, där till exempel både resa och boende ingår, skyldiga att ställa en resegaranti.

Cafés syskontidning Vagabond har tidigare skrivit om att EU-parlamentet antagit en resolution för att stärka konsumentskyddet för resenärer. Förlaget är att resegarantilagen ska kompletteras så att det ställs krav på att flygbolag skapar resegarantifonder eller erbjuder omfattande reseförsäkringar.

– Frågan om insolvensskydd när det gäller köp av flygbiljetter är under diskussion och snart föremål för samråd med kommissionen, säger Didrik von Seth, generalsekreterare i Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF).

Han fortsätter:

– I Sverige har regeringen på riksdagens anmodan tillsatt en utredning som skall vara klar sommaren 2023. Denna skall se över resegarantisystemet där även insolvensskydd för flygbiljetter ingår.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.