Hoppa till innehåll

Så får du tillgång till tusentals ljudböcker helt gratis

En man som lyssnar på ljudbok och ett bibliotek.

Utbudet av ljudbokstjänster är idag enormt och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. För den som inte vill binda upp sig på ännu en streamingtjänst, men samtidigt är nyfiken på de stora klassikerna kan ideella projektet Project Gutenberg vara ett alternativ.

Det låter nästan lite för bra för att vara sant, men i sin databas har Project Gutenberg, samlat omkring 70 000 böcker vars upphovsrätt löpt ut. Project Gutenberg är ett ideellt projekt som startades i syfte att göra litteratur fritt och tillgängligt för alla i världen. Det enorma e-boksbiblioteket har sedan tidigare funnits tillgängligt helt gratis, vilket får betraktas som en riktig kulturell välgärning. Nu har de dessutom tagit sin satsning till nästa nivå.

Tillsammans med Microsoft och MIT har Project Gutenberg gjort ljudböcker av omkring 5 000 av dessa genom text-to-speech-teknologi. Bland klassiska författare i utbudet märks alltifrån Tolstoj till Shakespeare, Strindberg, HG Wells. Böckerna är inlästa av en datorröst, och även om det såklart inte låter lika bra som när en mänsklig inläsare gjort jobbet är resultatet faktiskt lite bättre än man kan tro. Framförallt är det tillgängliggörandet av klassikerna som ska rosas här.

”Det här projektet siktar på att göra litteratur mer tillgängligt för ljudboksälskare överallt och demokratisera tillgång till högkvalitativa ljudböcker. Oavsett om du håller på att lära dig läsa, letar efter inkluderande lästeknologi eller ska ut på en lång biltur, så hoppas vi att du ska uppskatta den här samlingen ljudböcker”, skriver Project Gutenberg själva om sin verksamhet.

Ljudboksbiblioteket finns tillgängligt på Spotify, de flesta podcastspelarna samt direkt på projektets hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.