Annons
Annons

”Och guldsvanarna fick jag på köpet!" Liberace firar i sin nya lya i Palm Springs.

 

Drömlägenheten är till salu. Problemet är bara att halva stan vill ha just ”din” lägenhet. Carl-Henrik Ageman, vice vd på Bjurfors i Stockholm, förklarar hur du gör för att bostadsrätten faktiskt ska bli din.

Annons

 

 

Stäm av intresset på lägenheten

Är intresset stort måste du agera. Det bästa du kan göra är att lägga ett bud med en gång. Lägger du ett bud är du med i matchen.

 

– Det sämsta du kan göra är att säga ”håll mig underrättad om det händer något”, utan att lägga ett bud. Det är bättre att visa att du är en seriös köpare. Och då lägger du ett bud.

 

 

Hur högt bör första budet vara?

– Det är ingen idé att lägga dig för nära det senaste budet. Beroende på nivå är det bra att höja med ungefär 10 000 kronor. Det är bra att dels kolla av hur många som är med i leken, dels hur de har bjudit de senaste gångerna.

 

 

Är det bra att göra ett tidigt ryck?

Gör du ett ryck, och höjer mer än vad de andra gjort tidigare, går du tydligt in och bestämmer och markerar att ”den här ska jag ha”.

 

– Du visar taktpinnen och kan skrämma bort andra intressenter.

 

Är det bra att göra ett sent ryck?

– Absolut, där finns ofta en psykologisk spärr. De flesta andra intresserade har även de en gräns. Den gränsen går ofta vid jämna tal, som två miljoner. Har du möjlighet att lägga dig precis ovanför ett sådant tal så kan det vara bra.

 

 

Visa att du har banklånet klart

Det visar att du är en seriös köpare.

 

– Det är säljaren som bestämmer vem som ska få lägenheten i slutändan. Är det så att det inte finns andra faktorer som skiljer dig från andra köpare än just lånet så hamnar du i sämre läge om du inte har lånet klart.

 

 

Försök vara flexibel

– Det kan vara till stor fördel om du kan tillmötesgå säljarens önskan om tillträde till lägenheten. Att du inte har andra krav eller villkor, som att du måste sälja din nuvarande lägenhet först, är också till din fördel.

 

 

Bjud inte på flera samtidigt

– Det är ofta ett dåligt tecken om mäklaren känner igen dig från flera andra budgivningar. Risken är att du uppfattas som oseriös, vilket gör att säljaren till slut kan tveka om dig.

HENRIK EMILSSON

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar