Hoppa till innehåll

Så gör du din egen signatur-rub

En rub är, om man inte är nere med grillscenen, en kryddblandning som man klappar in i köttet innan det stoppas in i rökgrillen. Varje grillmästare värd (det något löjliga) namnet har naturligtvis en egen signatur-rub som särskiljer just deras BBQ från alla andras. Och en sådan vill väl du också ha? Jag tänkte väl … Continued

En rub är, om man inte är nere med grillscenen, en kryddblandning som man klappar in i köttet innan det stoppas in i rökgrillen. Varje grillmästare värd (det något löjliga) namnet har naturligtvis en egen signatur-rub som särskiljer just deras BBQ från alla andras. Och en sådan vill väl du också ha? Jag tänkte väl det. Nu kan man dock tyvärr inte riktigt bara blanda ihop vad man hittar i skåpet hemma. Det finns ett gäng väl beprövade småknep som man nog ska hålla sig till om man inte vill att det ska smaka insidan av gammal hatt. Därför har jag satt ihop en liten guide till hur just du skapar just din egen signatur-rub. Håll till godo:

Steg 1: Börja med 1 dl paprikapulver
Grunden till varje anständig rub är paprikapulver. Det ger en bra smak och vacker färg och är, ärligt talat, ingenting du ens kan fundera på att utesluta. Du kan dock välja själv om du vill ha en söt, het eller rökig variant. Den kan vara köpt på saluhall, i din lokala ICA-butik eller av en ungrare du slagit dig i slang med på en rastplats utanför Järvsö. Du bestämmer. Det är din signatur-rub.

Steg 2: Tillsätt 0.5 dl salt
När paprikapulvret är valt är det dags att tillsätta saltet. Här har du också ett par val att göra: vill du ha vanligt, havssalt eller kanske rosa himalayasalt? Vill du ha med eller utan jod? Jag vet inte, du bestämmer (men om du använder flingsalt så får du fan finmala det först).

Steg 3: Tillsätt 1 dl socker
Nu till det söta. Du kan använda vitt, brunt, eller muscovadosocker – eller en kombination (dock ej stevia). Vill du ha en sötare rub tar du lite mer socker. Mindre söt: mindre så klart.

Steg 4: Tillsätt 1-2 msk chili eller peppar
Vad vore salt och sött utan spicy? Exakt. Så chili vill vi ju naturligtvis ha i vår signatur-rub. Här har du också lite olika val. Vill du ha rökig chipotle, vanlig chili, ancho, svartpeppar eller cayenne? Kom bara ihåg att om du använder hel torkad chili, eller chiliflakes, så måste du köra dem i en kryddkvarn så att de blir till ett fint pulver.

Steg 5: Tillsätt andra kryddor
Nu när basen till rubben är gjord är du fri att freaka loss med i princip vilka kryddor du vill (bara det smakar gott så klart). Experimentera! Kom bara ihåg att inte använda några blöta grejer (alltså vitlökspulver istället för färsk vitlöks osv) och att allt ska vara i pulverform. Rubben ska vara fin nog att hälla ur en ströare.

Steg 6: Mixa
När din rubsmak är bestämd avslutar du genom att blanda allt i en mixer. Detta är dels för att rubben ska blandas ordentligt men också för att större bitar ska pulveriseras. Häll i en ströare och börja sedan grilla. Är du inte riktigt nöjd, gör om. När rubben till slut är testad och klar återstår bara att döpa den, kanske till Namn Namnssons super-rub?, och sedan aldrig andas ett ord till nån om hur du gjort den. Okej?

P.S. På bilden ovan ser ni min superhemliga signatur-rub som jag kallar: Harmonica.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.