Hoppa till innehåll

Så gör du en Dry Martini med bara svenska ingredienser

Foto: Jonas Cramby

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng bjuder på sitt bästa recept på en helsvensk Dry Martini.

Drajja och tonic är ett utmärkt exempel på en inlärningsteknik som gått i arv från generation till generation. Själva inlärningen är alltså att du tar mindre och mindre tonic för varje gång du dricker den här drinken, för att sedan kunna lära dig att dricka en Drajja som en vuxen människa.

Problematiken är bara att drajja med tonic är en för jävla god cocktail som har gjort att jag faktiskt uppskattar en GT ibland, om basen är en Drajja.

Så gör du en Drajja med tonic

Du behöver:

  • 30 ml Gotlands Ginfabrik Dry Gin
    20 ml Norrbottens Destilleri Forest Gin
    10 ml Spriteriet Torr Vermouth
    1 nypa flingsalt
    120 ml krispig tonic, gärna Ekobryggeriets Björk
    Is

Gör så här:

Häll is, vermouth, flingsalt och is i ett röglas och rör max 10 sekunder. Sila upp i ett highballglas och toppa sen med tonic.

Receptet är hämtat ur Emil Årengs bok Svensk sprit: Groggar, bål och cocktails som finns i butik nu.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.