Old fashioned är ett slags urfader till allt som är spritigt och stökigt, men också en inkörsport till ännu stökigare cocktails. Det är en fruktansvärt enkel cocktail att göra, se bara till att inte vattna ur den eller använda för mycket socker.
En Old fashioned passar lika bra före maten som till maten eller efter maten. Det är en följeslagare som du alltid kan lita på för att höja stämningen på en fest – alla vill väl diskutera ration mellan socker och bourbon, hur många skvättar bitter du ska köra eller vilken typ av is det ska vara i? I originalet är det whisky, socker, bitter och is, men jag tycker den här varianten är bättre, mest för att jag är en riktig sucker för punsch.
Så gör du Emil Årengs svenska Old fashioned – Gammeldags

Du behöver:
- 30 ml Agitator Rye Rye
30 ml Spirit of Hven Old Hare
10 ml Tégner & Son Punsch
5 ml sockerlag (lika delar strösocker och vatten, värm upp så sockret löser sig)
2 stänk hemmagjord bitter
1 nypa flingsalt
Is
Hemmagjord bitter:
- 100 ml Absolut Vodka
1 krm svartpeppar
3 kryddnejlikor
3 kardemummafrön, knäckta
5 cm kanelstång
1 tsk kvitten- eller citronjuice
1 tsk strösocker
Gör så här:
Hemmagjord bitter:
Värm upp blandningen på lägsta möjliga värme i ungefär 5 minuter. Låt den stå och dra så länge du orkar i rumstemperatur, gärna i 1 dygn. Sila bort med hjälp av kaffefilter.
Drinken:
Fyll hela rörglaset med is. Häll i alla ingredienser och rör om i 10 sekunder. Det handlar om att hitta rätt i utspädningen. Att röra en Old fashioned lite för länge innebär ett haveri i utspädning och kyla, så mitt tips är att inte röra för länge! Serveria i whiskyglas med en stor isbit. Om du inte har tillgång till ett rörglas kan du röra drinken direkt i glaset tills du når den ultimata nivån av utspädning för dig.
Receptet är hämtat ur Emil Årengs bok Svensk sprit: Groggar, bål och cocktails som finns i butik nu.
