Hoppa till innehåll

Så gör du en Old fashioned – med enbart svenska ingredienser

Foto: Jonas Cramby

Cafés bokaktuelle dryckesredaktör Emil Åreng lär dig blanda drinkarnas drink – med enbart svensk sprit.

Old fashioned är ett slags urfader till allt som är spritigt och stökigt, men också en inkörsport till ännu stökigare cocktails. Det är en fruktansvärt enkel cocktail att göra, se bara till att inte vattna ur den eller använda för mycket socker.

En Old fashioned passar lika bra före maten som till maten eller efter maten. Det är en följeslagare som du alltid kan lita på för att höja stämningen på en fest – alla vill väl diskutera ration mellan socker och bourbon, hur många skvättar bitter du ska köra eller vilken typ av is det ska vara i? I originalet är det whisky, socker, bitter och is, men jag tycker den här varianten är bättre, mest för att jag är en riktig sucker för punsch.

Så gör du Emil Årengs svenska Old fashioned – Gammeldags

Foto: Jonas Cramby

Du behöver:

  • 30 ml Agitator Rye Rye
    30 ml Spirit of Hven Old Hare
    10 ml Tégner & Son Punsch
    5 ml sockerlag (lika delar strösocker och vatten, värm upp så sockret löser sig)
    2 stänk hemmagjord bitter
    1 nypa flingsalt
    Is

Hemmagjord bitter:

  • 100 ml Absolut Vodka
    1 krm svartpeppar
    3 kryddnejlikor
    3 kardemummafrön, knäckta
    5 cm kanelstång
    1 tsk kvitten- eller citronjuice
    1 tsk strösocker

Gör så här:

Hemmagjord bitter:

Värm upp blandningen på lägsta möjliga värme i ungefär 5 minuter. Låt den stå och dra så länge du orkar i rumstemperatur, gärna i 1 dygn. Sila bort med hjälp av kaffefilter.

Drinken:

Fyll hela rörglaset med is. Häll i alla ingredienser och rör om i 10 sekunder. Det handlar om att hitta rätt i utspädningen. Att röra en Old fashioned lite för länge innebär ett haveri i utspädning och kyla, så mitt tips är att inte röra för länge! Serveria i whiskyglas med en stor isbit. Om du inte har tillgång till ett rörglas kan du röra drinken direkt i glaset tills du når den ultimata nivån av utspädning för dig.

Receptet är hämtat ur Emil Årengs bok Svensk sprit: Groggar, bål och cocktails som finns i butik nu.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.