Hoppa till innehåll

Så gör du en perfekt kebabrulle hemma – enligt kebabexperten

Foto: Jonas Cramby.

Bokaktuella kebabkonnässören Edvin Bredefeldt lär dig hemligheten bakom en av Sveriges mest älskade snabbmatsklassiker. Spoiler-varning: Det hänger på löken.

Ända sedan Edvin Bredefeldt och hans kompisar sålde banh mi från en vagn bogserad efter moped har hans nyfikenhet varit omättlig – ständigt på jakt efter den perfekta kebaben. Sedan 2022 driver skådespelaren och kocken den populära popup-restaurangen Kalmar Kebabservice och i vår är han aktuell med Kebab: Gör det själv – en kokbok för dig som vill göra riktig kebab hemma, oavsett om det betyder att du steker lite hemgjord kebab på spisen eller monterar en kebab­stock för 100 personer i en hemsvetsad grill.

Här är receptet på Edvin Bredefeldts singaturrätt – kebabrullen – speciellt anpassad för vårens hemmagrillkvällar.

Edvin Bredefeldt hugger in på sin signaturrätt. Foto: Jonas Cramby.

Recept: Kebabservice Original

Foto: Jonas Cramby.

”Min originalkebab. Den är byggd på fem beståndsdelar: kött, lök, sås, bröd och något starkt. Grunden, och det som återkommer i flera varianter, är den smörstekta löken som förutom att tillföra fantastisk smak också hjälper till att hålla hela rätten varm. Jag tycker att kebabrullar ibland innehåller så många kalla delar att även köttet blir kallt.”

Du behöver (4 portioner):

  • 600 g nötkebab
  • 1 sats smörstekt lök
  • ½ sats tahiniyoghurt
  • 4 tunnbröd, gärna tandooribröd
  • Spiskumminsalt
  • Gochugaru alt valfria chiliflakes

Gör så här:

  • Grilla kebabköttet enligt anvisningar nedan.
  • Laga den smörstekta löken enligt receptet nedan.
  • Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen nedan och smaka av med salt.
  • Skär köttet och krydda med spiskumminsalt. Det ska vara en distinkt sälta och smak, men köttsmaken ska fortfarande kännas.
  • Montera kebaben: Bröd, lök, kryddat kött och sås. Avsluta med lite chiliflakes.

Kebab på grillen

”Det givna alternativet för balkonggrillaren! Grilla en skiva kött ”som vanligt”. Strimla och krydda den med spiskumminsalt. Nu har du
gjort jättegott kebabkött.”

Du behöver (4 portioner):

  • 600 g nötkött, i cirka 2 cm tjocka skivor
  • Spiskumminsalt

Gör så här:

  • Förbered grillen, lägg all kol på ena sidan av grillen. Tänd!
  • När glöden är ordentligt het lägger du på köttet och grillar tills det fått ordentligt med färg. Flytta över bitarna till den svalare sidan av grillgallret och låt dem vila minst 5 minuter.
  • Strimla köttet och krydda ordentligt med kryddsalt.

Kryddsalt

”Detta kryddsalt används i stort sett till alla mina recept och är mitt sätt att krydda kebab. Jag använder hela kryddkärnor som jag rostar och mixar. Om du vill göra det enklare för dig går det bra att använda färdigmalda kryddor också, minska då mängden svartpeppar till hälften och blanda kryddorna utan att rosta dem. Exakt en hel sats kryddsalt kommer inte att gå åt till ett recept för 4 portioner men strö på rejält. Spara eventuella rester i en burk med tättslutande lock.”

Spiskumminsalt till nöt & lamm

  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 msk salt

Gör så här:

  • Rosta spiskummin och svartpeppar i torr, het stekpanna på hög medelvärme några minuter tills det börjar ryka lätt och dofta gott.
  • Skaka om pannan några gånger under rostningen.
  • Ta kryddorna ur pannan och låt dem svalna något innan du maler dem ihop dem. Blanda med salt.

Smörstekt lök

Foto: Jonas Cramby.

”Den brynta löken är en viktig del i min kebab och dessutom bra att använda i mycket annan matlagning. Idén med stekt lök i kebabrulle kommer dels från den magiska kombon stekt lök och kött, som i en pyttipanna eller philly cheese, dels från att jag ville ha ytterligare något varmt element i rätten. Ofta kallnar köttet väldigt fort i en kebabrulle eftersom det blandas ut med massa sallad och kall sås. Jag ville ha något som hjälpte anrättningen att hålla temperaturen uppe.”

Du behöver (4 portioner):

  • 350 g gul lök, skivad på längden
  • 50 g smör
  • matolja till stekning

Gör så här:

  • Hetta upp stekpannan till strax under max. Lägg i löken, rör inte i början. Låt den få ordentligt med färg på ena sidan, lite svart gör absolut ingenting.
  • Vänd löken, sänk värmen till låg, tillsätt smöret och låt stå och bubbla 20 minuter. Rör om då och då. Om du tycker att det är för lite smör så kommer ingen bli arg om du lägger till mer.

Tahiniyoghurt

Foto: Jonas Cramby.

”Detta är grundsåsen, jag använder den till i stort sett allt. Den har ingenting av den klassiska svenska kebabsåsen eftersom den varken innehåller majonnäs eller cayenne. Det är en sträv och nästan lite otillgänglig sås – men jag älskar den! Den är enkel och självklar. Fyra ingredienser: yoghurt, tahini, citron och salt. Här är kvaliteten på tahinin viktig, min absoluta favorit är märket Chtoura fields. Den är superlen och har ganska låg beska. Prova dig fram till en som du gillar. Men observera att de tjocka, fasta, oljiga varianterna som brukar finnas i de stora svenska matvaruaffärerna absolut inte är bra.”

Du behöver (ca 5 dl):

5 dl grekisk eller turkisk yoghurt

  • ½ dl tahini
  • 3/4 tsk salt
  • ½ citron, pressad saft

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en skål, låt stå i kylen till servering.

Receptet är hämtat ur Edvin Bredefeldts bok Kebab: Gör det själv som bland annat finnas att köpa här.

Läs också:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.