”Het tonfiskröra med smältande ost i smörstekt bröd. Hela härligheten serveras på en fräsch sallad. Detta är ett av mina mest älskade recept och det är min godaste lunch när jag jobbar hemifrån. Sedan vet jag att en del bjuder vännerna på denna även vid middagsbjudning. Det gör mig så glad! Om du vill kan du byta ut tonfisken mot lätt mosade kikärter för en grön variant.”
/Jennie Walldén
Du behöver (4 pers):
- 2 burkar tonfisk, filébitar i vatten (sammanlagt 300 g avrunnen vikt)
- 1 dl majonnäs (gärna
- japansk, så kallad kewpie)
- 4 salladslökar, finskurna
- 4 tsk japansk soja
- 2 msk srirachasås (eller mer, beroende på hur hett du gillar)
- 24 skivor mellanlagrad ost
- 8 skivor osötat vitt bröd (levain eller formfranska)
- smör att steka i
Sallad:
- 100 g babyspenat
- 2 salladslökar, finskurna
- 1/2 gurka, tärnad
- 250 g cocktailtomater, halverade
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk sesamfrön, rostade
Gör så här:
- Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur tonfisken och blanda med majonnäs, salladslök, soja och sriracha.
- Lägg 3 skivor ost på hälften av brödskivorna, på med tonfiskröran och sedan ytterligare ett lager ost så att det täcker. Toppa med en brödskiva på varje.
- Stek i generöst med smör tills brödet är gyllene på båda sidor och osten har smält. Dela dina frasiga mackor på diagonalen.
- Lägg alla grönsaker till salladen i en skål. Ringla på sojan och sesamoljan och vänd runt. Strö på sesamfrön och fördela på tallrikar. Toppa salladen med spicy tuna melt och servera genast!

Jennie Walldén är tv-kock, matkreatör och restaurangägare som blev känd för allmänheten när hon 2013 tog hem vinsten i Sveriges mästerkock.
Receptet är hämtat ur hennes nya bok Smak, utgiven av Polaris.