”När jag och min kompanjon Filip Fastén testlagade rätter till öppningen av vår älskade Bar Agrikultur minns jag att han kom till mig med ett grillat fläskkarréspett som direkt tog mig tillbaka till de spett jag åt som barn vid vägkanten i Manila. Tack Filip!”
/Joel Åhlin
Du behöver (4 portioner):
- Grillspett (glöm inte blötlägga om du använder grillspett av trä)
- 600 g fläskkarré i bitar
Marinad
- 1 ½ dl mörk soja, gärna filippinsk
- 6 kalamansi eller ½ citron, pressad juice
- ½ msk nymald svartpeppar
- 1 tsk salt
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- 3 msk bananketchup alt. vanlig ketchup
- 1 msk matolja
- 1 msk farinsocker
- sawsawan (filippinsk vinägerdipp, se nedan)

Sawsawan (3 dl)
Du behöver:
- 3 dl rörsockervinäger alt. annan ljus vinäger
- 2 msk mörk soja, gärna filippinsk
- 2–4 bird’s eye-chili
- 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
- 1 krm krossad svartpeppar
- 1 schalottenlök, hackad
Gör så här:
Rör ihop allt och häll i en burk, ställ in i kylen och låt mogna i ett par dagar före användning. Håller i en månad.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Blanda köttet med marinaden, gärna i en plastpåse. Marinera i minst 4 timmar eller över natten i kylen. Lyft köttet ur marinaden och trä köttbitarna på spett. Spara den överblivna marinaden.
Tänd grillen och invänta perfekt glöd. Grilla spetten och pensla köttet med marinaden då och då. Servera de nygrillade spetten med nykokt jasminris och sawsawan.
Receptet är hämtat ur Joel Åhlin och Lennart Weibulls kokbok Halo-halo:Det filippinska köket, utgiven av Natur & Kultur.
