Orsaken till att carbonara är en sådan smart rätt är att om man förstår principen bakom så har man alltid en måltid hemma. Hela grejen med carbonara är ju nämligen den krämiga kemi som uppstår när man blandar pastan med ägg, ost och lite av kokvattnet. Man behöver inte ens ägget, blandar man pastan med ost och kokvatten blir det ju cacio e pepe, världens enklaste, godaste maträtt.
Just det genialt enkla med carbonara är orsaken till att jobbiga carbonaratalibaner gnäller på att folk konstrar till det med grädde och grejer – det behövs ju inte.
Så gör du Jonas Crambys carbonara
Recept för 4 portioner.

Du behöver:
500 g pasta
250 g guanciale alt pancetta alt bacon, skuren i tärningar
2 äggulor
250 g pecorino alt parmesan, finriven
Vatten från pastakoket
Salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka upp saltat vatten till pastan. Blanda äggula med den rivna osten. Stek din guanciale eller pancetta på medelvärme tills fettet börjar släppa och fläsktärningarna blir underbart krispiga. Låt dem rinna av på ett papper.
Koka spaghettin al dente och häll av kokvattnet, men spara lite i en skål. Häll på äggblandningen över pastan och rör runt, samtidigt som du droppar i lite av kokvattnet tills en krämig emulsion uppstår. Börjar det stelna, rör i mer vatten. När perfekt krämigt uppstår, rör i fläsket, smaka av med salt och servera med nymald svartpeppar.
Läs även: