Livet består inte bara av veckodagar, ibland är det helg också. Och vad vill vi ha då? Jo biff, biff, biff! Och det måste du faktiskt kunna laga en anständig variant av utan vare sig fryspommes eller pulversås. Tillhör du dem som knyter näven i fickan och muttrar något ohörbart så fort någon störig hemmamatlagare i skinnförkläde börjar skryta om att ”slå en bea” så har jag goda nyheter: man måste inte enligt lag ha hemlagad bearnaisesås och trippelfriterade pommes till fredagsbiffen. Det är precis lika gott, och sjukt mycket enklare, med en potatisgratäng.
Du behöver:
4 utskurna biffar, av så bra kvalitet som du har råd med
Salt och nymald peppar
2 msk olja
3 grenar timjan
4 vitlöksklyftor, smashade
3 msk smör
Potatisgratäng:
500 g fast potatis, skalad och skivad
3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 gul lök, skivad
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 riv muskot
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:

Börja med gratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs vitlök och lök i smöret i en kastrull på medelhög värme tills de mjuknat. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Lägg i den skivade potatisen och sjud tills den är mjuk, i ca tio–femton minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form och gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills gratängen har fått fin färg.
Lägg fram köttbitarna en timme före tillagning. Torka dem torra med en pappersservett och salta och peppra rikligt. Hetta upp olja i en gjutjärnspanna. Stek köttet, utan att greja för mycket med det, tills en fin stekyta uppstår, i cirka tre minuter. Flippa och stek dem lika länge på andra sidan. Om köttbitarna har en fettkappa ställer du dem på sidan och ger dem lite fräs där med. Och du, stek högst två köttbitar i taget. Annars blir de grå och tråkiga.
Lägg i timjan, vitlök och smör som du låter smälta. Vinkla stekpannan och ös köttet med smörblandningen som en tv-kock! Ta upp dem, låt vila i fem–tio minuter och sprinkla med lite mer flingsalt och svartpeppar innan du serverar med gratäng, tomatsallad och en flaska snuskigt dyrt rödvin.
Läs även: