Hoppa till innehåll

Så gör du magi med formbröd – Jonas Cramby brer fyra svårslagna smörgåsklassiker

Jonas Cramby lagar mackor

Hyperprocessat, näringsfattigt och alldeles, alldeles underbart. Jonas Cramby hyllar det bespottade formbrödet och brer fyra svårslagna smörgåsklassiker.

”Tråkig som vitt bröd”, heter det ibland, och även om jag inte håller med kan jag förstå varför man säger så. I en tid då man gillar att ha viktiga diskussioner om mathantverk och hållbarhet står det vita, industrialiserade brödet för allt som är fel med vår matkultur: det är hyperprocessat, näringsfattigt och fabrikstillverkat. Vitt formbröd är kärlekslös mat som man äter mellan två möten, ofta plastförpackat och gärna fyllt med en klump majonnäsröra och ett visset salladsblad som luktar som det gör mellan tårna.

Men då tycker jag att man glömmer bort det vita formbrödets primära funktion: att göra mackor med. Antingen att som engels­männen rosta dem och bre med smör och marmelad. Eller som amerikanerna: stoppa fyllning mellan två skivor vitt formbröd och göra en portabel sandwich. 

Den ursprungliga sandwichen var mat som togs med hemifrån i lunchlådor eller köptes invirad i vaxat papper. Det var billig, portabel och mättande mat vars praktiska brödomslutning gjorde att den gick alldeles utmärkt att äta vid ett skrivbord, i en byggbarack eller på en stålbjälke 200 meter upp i luften. Formbrödsmackan var, och är, helt enkelt den arbetande mannens och kvinnans gastronomi, och i princip samtliga av de numera klassiska amerikanska smörgåsarna har någon gång uppfunnits för att föda snickare, svetsare och sekreterare.

För hur gott det än är med rustika surdegsbröd så är de faktiskt bara ”jag, jag, jag” hela tiden. Det är nästan omöjligt att äta dem med något annat än en skiva ost alternativt marmelad eller att ha för att riva av en bit och moppa upp såsen med. De river upp gommen, har stora hål som gör att man snarare smörar skärbrädan än brödet och är så kompakta och sega att vilken fyllning man än stoppar i dem omedelbart tvingas till underkastelse. Surdegsbrödet är helt enkelt en diva, en individualist, medan brödet man behöver till en riktigt bra macka måste vara en team player. En macka handlar nämligen om helheten. Att varken brödet, påläggen eller kondimenten tar över. Det är en uppvisning i solidaritet och här följer fyra exempel.

Skådespelaren Jimmie Walker och astronauten Michael Allen Baker hugger in på en klassisk formbrödsmacka. Foto: Getty Images

Ham and cheese

Ni har sett det hundratals gånger: En fräknig tonårspojke kommer farande på sin Schwinncykel/skateboard, hoppar av i farten framför ett modulhus i en förort, rusar in i köket, tar fram Wonderbread och pålägg och majo och senap och brer blixtsnabbt en macka som han skär av kanterna på, delar på mitten, och precis när han ska stoppa den i munnen överraskas han av en utomjording/mör­dare/en naken supermodell som han och en kompis byggt i ett ”science project” i skolan och tappar den på marken. Mackan han brer är en äkta smörgåsklassiker, alla formbrödsmackors moder och så basic att det känns löjligt att ens skriva ut receptet. Men samtidigt tror jag att du inte brett en ham & cheese på ett tag, kanske till och med aldrig, och med tanke på hur lätt det är och hur enkelt du får tag på ingredienserna kontra hur fruktansvärt jäkla smaskig den faktiskt är – så är det väl dags nu, kanske redan i kväll? 

Innehåll (en macka): 

2 skivor formbröd
1 msk gul amerikansk senap alt. dijonsenap
2 msk majonnäs
2 skivor amerikansk cheddar
2 tunna ­skivor kokt skinka

Shrettuce:  

Ca 1 dl fint strimlad isbergssallad
1/2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar

Preppa:

Förbered din shrettuce genom att strimla salladen fint och blanda med olivolja,
rödvinsvinäger och salt och peppar. 

Montera:

Bred brödskivorna med senap och majo. Toppa med ost, skinka och shrettuce. Lägg ihop, skär av kanterna, skär i en trekant och hugg in. Servera med potatischips.

Egg salad sandwich

När japanerna tog den amerikanska lunchklassikern egg salad sandwich och gjorde den lite mjukare, lite fluffigare, lite krämigare, lite äggigare och lite mysigare så råkade de skapa en av världens absolut godaste mackor. En japansk äggmacka är perfektion i en trekantsform, en fysisk manifestation av zenfilosofi och något som man kan få tag på vilken närbutik som helst i Japan. Vill du göra en lika perfekt äggmacka hemma så går det antagligen inte om du inte har perfekta japanska ägg och ett perfekt fluffigt japanskt formbröd. Men du kan antagligen uppnå cirka 90 procent av resultatet med detta superenkla recept. Kom bara ihåg att använda ett så mjukt och nybakt formbröd du kan hitta, och har du en kran för ägg från frigående hönor som ätit en massa mask och fått en riktigt krämig, gyllengul gula – grattis. Då är du nästan där. Kewpie-majonnäs är en japansk, supergod majo som finns på asiatiska mataffärer samt i välsorterade vanliga. Hittar du ingen kewpie kan du använda vanlig samt tillsätta pyttelite MSG, ett kryddmått typ, som du i och för sig också hittar på asiatiska livsmedelsaffären och då kan du ju lika gärna köpa kewpie, eller hur?

Innehåll (en macka): 

2 skivor formbröd
2 ägg,
1/2 dl kewpie-majonnäs alt. vanlig majonnäs plus MSG
salt och peppar

Preppa:

Koka upp en kastrull vatten. Lägg i ägg och låt koka i åtta minuter innan du tar upp äggen och genast avstannar kokningen genom att skölja dem i iskallt vatten. Skala och mosa ihop med majonnäsen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Montera:

Bred brödet med den mosade äggblandningen. Lägg ihop bröden, skär av kanterna, skär i en trekant och hugg in.

Tomato and mayo sandwich

Även om den amerikanska Södern gett oss många bra mackor, från New Orleans muffulettas till mjälla breakfast biscuits, så är frågan om den allra mest älskade mackan inte också är den absolut enklaste: tomato and mayo sandwich. Och faktum är att den verkligen är fruktansvärd god – åtminstone om man använder en solvarm, hemodlad tomat precis mitt i säsong som är så saftig att man måste stå över diskbänken när man äter. Gör den här mackan vintertid och med smaklös, vattnig drivhustomat och det smakar lika menlöst som vitt bröd (sorry!). Precis lika mycket som om tomaten handlar den här mackan om majonnäsen. Eftersom den amerikanska Södern är en fattig landsända användes kondimentet förr för att dryga ut dyrare ingredienser som tonfisk och skinka – så snåla inte. Den här mackan ÄR kombinationen fräsch tomat och en massa dekadent majo, tänk en salt mackversion av jordgubbar och grädde. En riktig Södernbo skulle såklart aldrig använda något annat än Duke’s, men i väntan på att någon amerikansk importfirma tar in den så går det också bra med till exempel Hellman’s. 

Innehåll (en macka): 

2 skivor formbröd
1 stor tomat
1/2 dl majonnäs
1 tsk citronzest
1 tsk pressad citronsaft
ca 1 dl blandade färska örter, t ex basilika, dill och persilja
flingsalt, svartpeppar

Preppa:

Rosta två skivor formbröd i en stekpanna. Skiva tomaten i två eller tre tjocka skivor. Plocka örterna och hacka grovt. Blanda ihop majonnäsen med citronzest och citronsaft.

Montera:

Bred de rostade bröd­skivorna med citronmajon – och snåla inte. Toppa med tomat, färska örter, flingsalt och en massa nymald svarpeppar. Lägg ihop, skär i en trekant och hugg in. Servera med lite potatischips.

Baloney sandwich

Gabagool är det amerikansk-italienska ordet för charkisen ­capocollo eller capicola eller, som den oftast kallas i Sverige, coppa. Tillsammans med uttryck som ”bada bing”, ”it’s a fugazi” och ”fuggedaboutit” är det också ett av de där uttrycken som krypit in i ens hjärna via populärkulturen och som man nu inte kan sluta säga: ”GABAGOOL – OVER HERE” (som de säger i Sopranos). Ett annat av dessa väldigt filmiska ord är ”baloney”. Det är dock inte bara slang för någon som pratar pretentiöst nonsens, ”that’s a bunch of baloney”, utan också det amerikansk-italienska uttalet av ordet ”bologna” i meningen korv från Bologna, det vill säga mortadella. Nu ska man i ärlighetens namn säga att amerikansk massproducerad baloney inte har särskilt mycket gemensamt med italiensk hantverksmortadella förutom att de båda är väldigt finmalda korvar. Då ligger baloneyn faktiskt närmare vår falukorv, även om den inte brukar vara rökt, och det är därför jag brukar ha den i min version av mellanvästernklassikern baloney sandwich – världens godaste macka om man gillar tunt skurna, hårt stekta korvchips.

Innehåll (en macka): 

2 skivor formbröd
2 skivor amerikansk cheddar alt. annan ost
ca 8-12 tunna skivor falukorv
1 msk gul amerikansk senap alt. dijon
2 msk majonnäs
1 näve potatischips

Shrettuce:
Ca 1 dl isbergssallad, fint strimlad
1/2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar

Preppa:

Rosta två skivor formbröd i en stekpanna. När ena sidan är klar, lägg på cheddarosten så att den får tid att smälta in i brödet. Skiva falukorven så tunt du bara kan och skär ett pac-man-­jack i korven så att den inte krullar upp vid stekning. Stek på hög medelvärme tills knaprig på båda sidor. Förbered din shrettuce genom att strimla salladen fint och blanda med olivolja, rödvins­vinäger och salt och peppar.

Montera:

Bred de rostade brödskivorna med senap och majo. Toppa med shrettuce, korv och potatischips. Lägg ihop, skär i en trekant och hugg in. Servera med lite potatischips.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com
Credits
Foto: Getty Images & Jonas Cramby:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.