Hoppa till innehåll

Så gör du Michelinkockens perfekta tunnbrödsrulle

Foto: Morgan Norman

Stjärnkocken Ludwig Tjörnemo delar med sig av receptet till sin största guilty pleasure.

Ludwig Tjörnemo är känd från Kockarnas Kamp på TV4 och har vunnit både guld och silver i matlagnings-OS, Culinary Olympics. Han är dessutom en del av det svenska kocklandslaget och har vunnit årets kock 2020.

Vid midsommar 2023 öppnade han den lekfulla takrestaurangen Celeste på polishuset vid Mariatorget i Stockholm. Knappt ett år senare fick krogen sin första Michelinstjärna. När vi bad Ludwig välja sin bästa guilty pleasure i köket, tänk matens svar på musikens Don’t Stop Believin’ med Journey, föll valet på en svensk klassiker – tunnbrödsrullen.

”Guilty pleasure är någonting som är jävligt gott, men jävligt skämmigt” , säger Ludwig när Café träffar honom på Celeste.

Varför valde du tunnbrödsrullen?

”För att det är en av världens bästa rätter! Tunnbrödsrullen har allt man vill ha: den har det nystekta, den har saltet, den har krispet, den har det feta. En person som inte gillar en tunnbrödsrulle går inte att lita på. ”

När avnjuter man tunnbrödsrullen bäst?

”När man är bakis, inte orkar laga någonting eller helt enkelt inte kommer på vad man ska äta till middag. ”

Vad dricker du helst till tunnbrödsrullen?

”En bra dag blir det en pilsner, en mindre bra dag blir det vatten. En Pucko är inte dum heller. ”

Inte läsk?

”Jag dricker inte läsk. Det är sådant barn håller på med. ”

Recept: Ludwig Tjörnemos tunnbrödsrulle (2 portioner)

Ludwig Tjörnemo gör tunnbrödsrulle.
Foto: Morgan Norman

Du behöver:

Två goda korvar, förslagsvis kryddig korv; salsiccia, kabanoss eller chorizo

Tunnbröd

Potatisstomp:

4 potatisar

100 g smör

1 skvätt grädde

Salt

Svartpeppar

Dragon

Topping:

Saltgurka

Surkål (viktigt!)

Räksallad

Senap

Rostad lök

Riven ost

Så gör du:

Ludwig Tjörnemo gör potatisstomp.
Foto: Morgan Norman

Börja med potatisstompet. Koka potatisen så att den blir mjuk, häll av vattnet, vänd ner smöret tillsammans med salt, peppar och dragon med hjälp av en slickepott. Reglera konsistensen med grädden.

Stek korven med mycket smör.

Placera potatisstompet och korven i brödet och toppa med saltgurka, surkål (viktigt!), räksallad, senap, rostad lök och riven ost. Hemligheten ligger i potatisstompet och surkålen.

Färdig tunnbrödsrulle.
Foto: Morgan Norman

Läs även:
Så gör du svenske Michelinkockens otroliga spaghetti med köttfärssås

Här hittar du Sveriges 5 bästa tunnbrödsrullar

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.