Hoppa till innehåll

Så gör du stjärnkocken Daniel Höglanders fläsk med löksås

Foto: Morgan Norman.

Tvåstjärnige kocken Daniel Höglanders guilty pleasure är lika ursvensk och klassisk som krogen han är gastronomisk ledare för.

Efter att bland annat ha grundat Aloë, en tvåstjärnig restaurang i villaförorten Älvsjö i Stockholm, tillhör Daniel Höglander tveklöst Sveriges kockelit. Under hösten 2024 axlade han rollen som exekutiv kökschef och gastronomisk ledare för prestigefulla Operakällaren, en tjänst som tidigare innehafts av den legendariske krögaren och svenska husmans-kostens fader Tore Wretman.

Med anor från 1787 är Operakällaren Kunglig hovleverantör, vilket innebär att krogen ansvarar för de officiella middagarna på Kungliga slottet.

Att Daniel Höglander väljer fläsk med löksås som sin guilty pleasure-favorit borde få Tore Wretman att le i sin himmel.

”Guilty pleasure är sådant där man inte pratar högt om att man gillar. Som skämsmusik. Eller i det här fallet: fläsk med löksås”, säger Daniel Höglander till Café.

Foto: Morgan Norman.

Varför fläsk med löksås?

”Jag har tre rätter jag alltid går och tänker på. Det ena är köttbullar, det andra är dubbla cheeseburgare och det tredje är fläsk med löksås. Jag kan vakna på natten efter att ha drömt våta drömmar om fläsk med löksås. Jag får inte äta det hemma, så det känns smutsigt när jag väl äter det.”

Varför får du inte äta det?

”Min sambo och barnen tycker att det är äckligt.”

När äter du fläsk med löksås?

”Jag tar det alltid om det finns på menyn när jag går ut på restaurang. Ofta blir det på Tennstopet. För mig är det vardagslyx, avkoppling och just en guily pleasure. Sysslar man med tryffel och gåslever vill man äta allt annat än just det när man är ledig. Jag vet att det finns sällskap som Lutfiskens vänner, jag borde starta Fläsk med löksåsens vänner.”

Vad rekommenderar du i glaset?

”Mjölk eller bärs.”

Recept: Daniel Höglanders fläsk med löksås

Foto: Morgan Norman.

Du behöver (4 pers):

  • 16–20 skivor tjockt 
  • saltat stekfläsk 
  • 3 gula lökar, finhackade 
  • 100 g smör 
  • 3 msk vetemjöl 
  • 1 lagerblad 
  • Salt 
  • Peppar
  • 3 dl mjölk 
  • 2 dl grädde  
  • Gräslök

Gör så här:

Foto: Morgan Norman.
  • Sautera löken i smöret tills den är mjuk och söt.
  • Pudra över vetemjöl, i med lagerblad, salt och peppar. Rör runt och koka ur mjölet i någon minut, tillsätt mjölk och grädde. Koka till bra konsistens. Vid servering vänd i fettet från stekfläsket.
  • Stek fläsket gyllene och krispigt. Servera direkt från pannan.
  • Fördela sås och fläsk på tallrikarna och servera med nykokt potatis och lite skuren gräslök.
Foto: Morgan Norman.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.